Προσκύνημα στους Άταφους Ήρωες του 1940/41 στη Β.Ήπειρο (22-26 Σεπ 2019)

αναρτήθηκε στις 26 Φεβ 2019, 9:20 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 26 Φεβ 2019, 9:23 π.μ. ]

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,
Σας πληροφορούμε ότι διοργανώνουμε και φέτος, από 22 έως 26 Σεπ.2019 (4 διανυκτερεύσεις), το ετήσιο Προσκύνημα στους «Άταφους Ήρωες» του Έπους 1940-41 στη Β. Ήπειρο. Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί με δύο (2) λεωφορεία με ταυτόχρονες αναχωρήσεις από ΞΑΝΘΗ και ΑΘΗΝΑ. Το σημείο συνάντησης τους είναι ο μεθοριακός σταθμός Μαυρομάτι (ΣΑΓΙΑΔΑ). Το ταξίδι είναι ανοιχτό σε όλη την Κοινωνία.
Σκοπός του είναι η απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των ηρωικών μας προγόνων, στα Ελληνόπουλα εκείνα που στο Έπος του 1940/41 πολέμησαν γενναία για την Ελευθερία της Πατρίδος μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός τους και έπεσαν ηρωϊκά «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».
Είναι δυστυχώς μια άγνωστη στους πολλούς πτυχή της σύγχρονης Ιστορίας μας, αφού σε κανένα σχολικό βιβλίο δεν γίνεται σχετική αναφορά, ότι από τους 12.500 ηρωϊκούς νεκρούς πολεμιστές του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κατά το Έπος 1940 – 41, οι 7976 πού «έπεσαν υπέρ Πατρίδος», πιστοί στο Καθήκον και τον Όρκο, συνέχιζαν να παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους ή με διάσπαρτα τα οστά τους στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου ή σε οστεοφυλάκια, περιμένοντας έγκριση για την ταφή τους!!!
Είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν στη σύγχρονη Ελλάδα, σε κάθε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, να εκφράζεται η περηφάνια για τους γενναίους, να εκφωνούνται πανηγυρικοί λόγοι για την Επέτειο του «ΟΧΙ», να γίνονται τελετές και παρελάσεις και οι ήρωες αυτοί να είναι εκεί ξεχασμένοι και άταφοι, επί 78 χρόνια !!!!.
Το Παράρτημα, αρχής γενομένης από το 2015, τιμώντας τη μνήμη τους, πραγματοποίησε μέχρι σήμερα έξι (6) Ταξίδια, εντάσσοντας σταδιακά περισσότερους προορισμούς που συνδυάστηκαν με επισκέψεις και προσφορά σχολικού εξοπλισμού στα σχολεία Ελληνικά  Σχολεία «ΟΜΗΡΟΣ» στη Χιμάρα και «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ» στο Αργυρόκαστρο και τον Μεσοπόταμο (Αγ. Σαράντα), ως έμπρακτη στήριξη των νέων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Τα είδη αγοράστηκαν με τα χρήματα που μας κατέθεσαν μέλη της ΕΑΑΣ και άλλων Ενώσεων, επώνυμοι και ανώνυμοι δωρητές από όλη την Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα και γενναιόδωρα από Ομογενείς από το Τορόντο του ΚΑΝΑΔΑ και ΗΠΑ, που ανταποκρίθηκαν στις σχετικές εκκλήσεις μας.
Το 2018 το Παράρτημα, για να ανταποκριθεί στην επιθυμία πολλών που πληροφορήθηκαν τις εμπειρίες μας από τα συνεχόμενα ταξίδια μας, πραγματοποίησε 2 ταξίδια στην Β. Ήπειρο, από 23 έως 26 Σεπ με ένα λεωφορείο από Ξάνθη και ένα από Αθήνα και το δεύτερο 12 - 15 Οκτ. με ένα λεωφορείο από Αθήνα. Στο δεύτερο ταξίδι βρεθήκαμε στις 13 Οκτωβρίου στο Στρ. Νεκροταφείο Αγ. Νικολάου στην ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ όπου και παρακολουθήσαμε τις διαδικασίες ενταφιασμού των οστών 573 από τους 696 ήρωες που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο ΝΤΡΑΓΚΟΤΙ (αφού προηγουμένως είχαν ληφθεί δείγματα DNA από το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας του 401 ΓΣΝΑ).
Εικάζουμε ότι οι συχνές επισκέψεις μας, όπως και οι πιέσεις άλλων φορέων, ίσως επηρέασαν τα αρμόδια Υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών στις προσπάθειές τους, που τελικά οδήγησαν στην επίτευξη διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, (υπογράφηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2017) και έτσι από τις 22 Ιαν. 2018, ξεκίνησαν από τη Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με αρχή το ΝΤΡΑΓΚΟΤΙ (ολοκληρώθηκαν), οι εργασίες αναζήτησης, εκταφής, προσδιορισμού της ταυτότητας και ενταφιασμού των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών στις επιχειρήσεις του Ελληνο - Ιταλικού πολέμου1940 -41.
Παράλληλα συναντηθήκαμε με τους ομογενείς μας με τους οποίους συζητήσαμε, ακούσαμε τα προβλήματα τους, αφουγκραστήκαμε τους προβληματισμούς τους, μας εξέφρασαν την επιθυμία τους να τους επισκεπτόμαστε τακτικά και να μην τους ξεχνάμε.!!!!!
Η δική προσδοκία ήταν και είναι, τα Προσκυνηματικά αυτά ταξίδια, να γίνουν αφορμή για να αναδειχθεί το θέμα Πανελλαδικά και έτσι, μελλοντικά, να διοργανώνονται παγίως και σε ετήσια βάση αντίστοιχα Ταξίδια από, την ΕΑΑΣ ,άλλες Ενώσεις Αποστράτων και τα Παραρτήματα τους, από Φορείς, Συλλόγους και Ενώσεις από κάθε γωνία της Χώρας μας.
Ευχαριστούμε όσους και όσες συμμετέχουν στα Προσκυνήματα αυτά, αφού με την παρουσία τους δείχνουν έμπρακτα, ότι εμείς που ζούμε στην Μητέρα Πατρίδα την Ελλάδα, δεν ξεχνούμε τους ηρωϊκούς μας νεκρούς και ταυτόχρονα ότι είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, συντελώντας έτσι στη διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών μας, αναγνωρίζοντας το σημαντικό Εθνικό έργο που επιτελούν, κρατώντας ζωντανό τον Ελληνισμό και την Ελλάδα, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.
Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, για την ενημέρωση σας, ανακοινώνει ότι :
Έχει ήδη κάνει προ-κρατήσεις για 100 άτομα (22-26 ΣΕΠ 2019) στα ξενοδοχεία, καθόσον υπάρχει στενότητα δωματίων, ιδιαίτερα στο Αργυρόκαστρο, την χρονική περίοδο που οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την επίσκεψη σε όλες τις περιοχές, και ιδιαίτερα στο Υψ.731.( τέλη Μαΐου αρχές Νοεμβρίου).
Παρέχει ευχαρίστως, σε κάθε ενδιαφερόμενο, Ταξιδιωτικό Γραφείο, Παράρτημα ΕΑΑΣ, Σύλλογο/Ένωση, κ.α, που επιθυμεί να διοργανώσει αντίστοιχο ταξίδι, σε διαφορετική ημερομηνία, κάθε πληροφορία από την αποκτηθείσα εμπειρία. Δύναται επίσης να διαθέσει και αρχηγό /διοργανωτή, από τα μέλη μας, εφόσον ζητηθεί.
Δηλώσεις Πρόθεσης Συμμετοχής από τώρα (ήδη έχουν δηλώσει :12 από Αθήνα και 6 από Ξάνθη) - Οικονομικά –Προθεσμίες- όπως στο συνημμένο Πρόγραμμα (σελ.4).

Ευχαριστήριο για τη μεγάλη ανταπόκριση στην έκκληση βοήθειας των ελληνικών σχολείων της Β. Ηπείρου

αναρτήθηκε στις 27 Σεπ 2018, 10:28 μ.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 27 Σεπ 2018, 10:31 μ.μ. ]

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ευχαριστούν θερμά τους Φορείς, Συλλόγους – Ενώσεις, Επιχειρήσεις όπως και τα μεμονωμένα άτομα από την Ξάνθη αλλά και από άλλες περιοχές, όπως και Ομογενείς από το Εξωτερικό, που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση μας, της 13 Ιουλ 2018, προσφέροντας οικονομική βοήθεια ή αγοράζοντας τον αναγκαίο εξοπλισμό, γραφική ύλη και αθλητικό υλικό, για τα Σχολεία της Εθνικής Ελληνικής Ομογένειας, «Πνοή Αγάπης» στο ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ,«ΟΜΗΡΟΣ» στη ΧΙΜΑΡΑ και το Κολλέγιο «Πνοή Αγάπης» στο ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟ (εγγύς Αγ. Σαράντα), τα οποία επιδώσαμε στην 1 η επίσκεψή μας στις 23-26 (θα επακολουθήσει και 2η επίσκεψη στις 12-15 Οκτ.2018).
Διαβάστε όλη την ευχαριστήρια επιστολή

Δείτε το video από το Κολλέγιο "Πνοή της Αγάπης" στο Μεσοπόταμο.
Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Υπουργείου Παιδείας για τον Ελληνισμό της ομογένειας

1-2 of 2