Εκκλησιασμοί σε Υπάρχοντες Ι.Ν. στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης για το 2019

αναρτήθηκε στις 6 Νοε 2018, 5:18 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 6 Νοε 2018, 5:25 π.μ. ]

Πραγματοποιήθηκε, την 31η Οκτ 2018, στα γραφεία του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, η σύσκεψη όλων των "αναδόχων" Συλλόγων, με την παρουσία εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης & Περιθεωρίου, για τη σύνταξη του Προγράμματος «Εκκλησιασμοί σε υπάρχοντες Ι.Ν. στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, του 2019».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της 1/11/2018

Προσκυνηματικό Ταξίδι στη Β. Ήπειρο , 12-15 Οκτ 2018

αναρτήθηκε στις 17 Οκτ 2018, 7:09 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 17 Οκτ 2018, 7:16 π.μ. ]

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ  Νομού Ξάνθης, έχοντας παρακαταθήκη τις προηγούμενες επισκέψεις-προσκυνήματα στη Βόρειο Ήπειρο και κάνοντας πράξη την επιθυμία των μελών του που πηγάζει από ιερό καθήκον να επισκεφθούμε, ως απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των Ηρώων προγόνων μας, τα Ελληνόπουλα εκείνα, που πριν από 78 χρόνια πολέμησαν για την Ελευθερία της Πατρίδος μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος τους και έπεσαν ηρωικά στη Βόρειο Ήπειρο, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», πραγματοποίησε για 2η φορά φέτος και για 6η συνολικά, προσκυνηματικό ταξίδι στους ιερούς αυτούς τόπους.
Γράφει ο Αργύριος Ανδριώτης, Ταξίαρχος ε.α. Μέλος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης

Διαβάστε όλο το άρθρο.
Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση

Προσκύνημα στους Άταφους Ήρωες του Έπους 1940/41 στη Β.Ήπειρο (Σεπ 2018)

αναρτήθηκε στις 9 Οκτ 2018, 4:56 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 9 Οκτ 2018, 5:01 π.μ. ]

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Νομού Ξάνθης πραγματοποίησε, για 4η συνεχή χρονιά, προσκύνημα στη Β. Ήπειρο, από 23 έως 26 Σεπ. 2018, υλοποιώντας την επιθυμία, μελών του και ανά την Ελλάδα φίλων του.
Σκοπός του ταξιδιού ήταν η απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των Ηρώων προγόνων μας, που στο Έπος του 1940/41 πολέμησαν μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός τους, για την Ελευθερία της Πατρίδος. Μεγάλος ο φόρος του αίματος, 7976 ήρωες πρόγονοί μας παραμένουν εκεί, στην Κλεισούρα, στον Μοράβα, στην Τρεμπεσίνα, στο Υψ. 731 και σε άλλα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου. Συνεχίζουν να παραμένουν δυστυχώς άταφοι ύστερα 77 χρόνια με τα οστά διάσπαρτα στα πεδία των μαχών ή θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους χωρίς σταυρό ή  σε οστεοφυλάκια, περιμένοντας άδεια για την ταφή τους !!!
Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης, Αντιπρόεδρος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης

Διαβάστε όλο το άρθρο.
Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση

Πανηγυρικός Εορτασμός των Αγίων Θεοπατόρων, Ιωακείμ & Άννης, στις ΘΕΡΜΕΣ (Λουτρά) Ξάνθης

αναρτήθηκε στις 10 Σεπ 2018, 4:51 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης

Χτύπησε και πάλι σήμερα Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018, η καμπάνα στο πλήρως ανακαινισμένο Παρεκκλήσιο, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στο πομακοχώρι Θέρμες.
Την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, προς τιμήν της εορτής των Αγίων Θεοπατόρων, τέλεσε ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων, επικουρούμενος στην τελετή από τον πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Γεώργιο Σπάρταλη, και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο. Έψαλε η χορωδία του ΚΑΠΗ Ξάνθης με χοράρχη τον κ. Αθανάσιο Βολοβότση.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ομίλησε για τη σημασία της εορτής των Αγίων Θεοπατόρων, ενώ ευχαρίστησε το εκκλησίασμα για την παρουσία του, το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης για τη συνεχή ανακαίνιση και φροντίδα του ναού καθώς και όλους του άλλους αναδόχους συλλόγους που εφαρμόζουν το πρόγραμμα «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης 2018».
Στον εορτασμό, προσήλθαν συνολικά πάνω από 150 άτομα, με 2 λεωφορεία, που εξασφάλισε το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης (για δωρεάν μεταφορά), καθώς και με αρκετά ΙΧΕ οχήματα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία του εκκλησιάσματος ήταν απλοί κάτοικοι της Ξάνθης, που ανταποκρίθηκαν έμπρακτα και με θέρμη στην πρόσκληση μας, καθώς και 25 - 30  παραθεριστές που βρίσκονται αυτήν την εποχή στην περιοχή, λόγω ιαματικών λουτρών. Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία από στρατιωτικές Μονάδες της περιοχής, αντιπροσωπεία της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων  Δημοσίων Υπαλλήλων κα Άννα Μπαλτζοπούλου.
Μετά τον εκκλησιασμό προσφέρθηκαν, σε όλο το εκκλησίασμα, από την ΕΑΑΣ καφέδες, αναψυκτικά και άλλα κεράσματα σε γειτονικό κατάστημα. Στο τέλος όσοι από τους παρευρισκομένους επιθυμούσαν, γευμάτισαν στα τοπικά καταστήματα, συμβάλλοντας έτσι στην μικροοικονομία της περιοχής.
Ο Σεβασμιώτατος, μας τίμησε με την παρουσία του στο κέρασμα και δεν παρέλειψε, όπως το συνηθίζει, να χαιρετίσει τους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους όπως και να περιέλθει από όλα τα καταστήματα και να χαιρετίσει όλους όσους βρισκόταν σ’ αυτά, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ειρηνική συμβίωση των συμπατριωτών χριστιανών και μουσουλμάνων.
Ευχαριστούμε θερμά όσους και όσες προσήλθαν, οι οποίοι  ταυτόχρονα  μας ενίσχυσαν οικονομικά για τη συνέχιση της ανακαίνισης του ναού, καθώς και τους φορείς και τα άτομα που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, τα μέλη μας Ταξχο ε.α. Αργύριο Ανδριώτη, Λγό ε.α Τιμολέοντα Ιωαννίδη και Αθλγό ε.α. Δήμητρα Ζουρνατζή, που από πολύ νωρίς το πρωί, προετοίμασαν τον Ιερό Ναό για την τελετή.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την κατασκευαστική εταιρεία Μακρίδης ΑΤΕ, για την δωρεάν ασφαλτόστρωση της εισόδου του Ι. Ναού.
Η συμβολή και η συμμετοχή σ’ αυτές τις εκδηλώσεις μας τονώνει το ηθικό και την πίστη, δίνοντάς μας το κουράγιο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση του Θρησκευτικού και του αλληλένδετου Εθνικού Φρονήματος των κατοίκων της ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Γράφειο ο Ταξίαρχος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης, Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος

Εκκλησιασμός στον Ι.Ν. Ιωακείμ & Άννης στις Θέρμες

αναρτήθηκε στις 18 Ιουν 2018, 9:56 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 18 Ιουν 2018, 9:57 π.μ. ]

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, μας υποδέχτηκε για άλλη μια φορά, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκκλησιασμοί σε Ιερούς Ναούς στα Πομακοχώρια Ξάνθης 2018». Ιερούργησε ο Αρχιμανδρίτης Πατέρας Θεόφιλος.
Ο εκκλησιασμός διοργανώθηκε με μέριμνα του «αναδόχου», Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, που εξασφάλισε δωρεά για τη μεταφορά όσων επιθυμούσαν ένα (1) λεωφορείο 70 θέσεων, με το οποίο μεταφέρθηκαν συνολικά 54 άτομα. Παρόντες ήταν επίσης και στρατιωτικοί από γειτονική Μονάδα. Έτσι ήχησε και πάλι η καμπάνα, άναψαν τα καντήλια της εκκλησίας, ακούστηκαν οι ψαλμωδίες και τα τροπάρια της Ορθοδοξίας στο χωριό Θέρμες Ξάνθης σε μια ατμόσφαιρα κατανυκτική, που σε συνδυασμό με το φυσικό καταπράσινο περιβάλλον, τους ήχους της φύσης και τα κελαϊδίσματα των πουλιών, αγαλλίασαν τις ψυχές μας και ευχαρίστησαν όλους τους παρευρισκομένους.
Μετά τον εκκλησιασμό, προσφέρθηκαν, από το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης, σε όλο το εκκλησίασμα, καφές και κεράσματα σε τοπικό κατάστημα του χωριού. Στη συνέχεια οι περισσότεροι γευμάτισαν, συμβάλλοντας έτσι και στην μικροοικονομία του χωριού.
Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν και γευμάτισαν συμπατριώτες μας Μουσουλμάνοι από τα γύρω χωριά, με τους οποίος ανταλλάξαμε εγκάρδιες ευχές για τη γιορτή τους, αποδεικνύοντας ότι οι διαφορετικές θρησκείες, δεν διαχωρίζουν τους κατοίκους της χώρας, αλλά τουναντίον τους ενώνουν.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους και όσες προσήλθαν, όπως και ιδιαιτέρως τα μέλη μας Ταξχους ε.α. Κουτσαϊμάνη Ιωάννη, Αριστοτέλη Τσότρα, Αργύρη Ανδριώτη και Σμχο ε.α Γεώργιο Γαβριηλίδη, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ευχαριστούμε επίσης το ταξιδιωτικό Γραφείο ΤΑΣΙΟΣ Ο.Ε, που διέθεσε δωρεάν ένα (1) λεωφορείο, όπως επίσης και τον συμπατριώτη μας Μουσουλμάνο κάτοικο της περιοχής, που καλλώπισε τον προαύλιο χώρο του ναού. (σσ. κούρεψε δωρεάν τα χόρτα).
O επόμενος εκκλησιασμός στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, είναι στις 24 Ιουν (ΚΥΡΙΑΚΗ) στον Ι. Ν. Αγ. Στυλιανού (στο χωριό ΩΡΑΙΟ), που θα τελεστεί με φροντίδα του «αναδόχου» (Σύλλογος ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ). Επίκαιρη πληροφόρηση, με χρόνους αναχώρησης λεωφορείου και τηλέφωνα για δηλώσεις συμμετοχής, θα υπάρξει με ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ στα ΜΜΕ.

Γράφει ο Υπτγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης, Πρόεδρος ΤΣ/ΕΑΑΣ Ξάνθης

Περισσότερες Φωτογραφίες

Συμμετοχή στο Συλλαλητήριο για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην Καβάλα

αναρτήθηκε στις 8 Ιουν 2018, 12:42 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 8 Ιουν 2018, 12:44 π.μ. ]

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, όπως και 16 ακόμη Σύλλογοι- Ενώσεις που συμμετείχαν στο Συλλαλητήριο της Καβάλας της 6ης Ιουν. 2018, ευχαριστούν θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, όπως και τον Δήμαρχο Ξάνθης, που ήταν παρόντες στο Εθνικό αυτό κάλεσμα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Από την Ξάνθη συμμετείχαν στο Συλλαλητήριο 330 άτομα, που κινήθηκαν με λεωφορεία, τα οποία και ευχαριστούμε θερμά, όπως και τους άλλους που προσήλθαν με ΙΧ. Εκεί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενώσαμε τις φωνές μας με άλλες 8.000-10.000 άτομα, για να ακούσουν, όσοι παίρνουν αποφάσεις στην Αθήνα και στο Εξωτερικό για την ονομασία του Κρατιδίου των Σκοπίων (FYROM), ότι: << Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ>>.
Ευχαριστούμε επίσης τα ταξιδιωτικά γραφεία, που μας διέθεσαν δωρεάν τα 7 Λεωφορεία. Συγκεκριμένα: ΚΤΕΛ Ξάνθης (4), ΤΟΝΙΑΣ (2) και ΤΑΣΙΟΣ (1).
Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλα τα ΜΜΕ της Ξάνθης, που πρόβαλαν το Συλλαλητήριο και έτσι συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία με την ενημέρωση του κοινού.
Επιπρόσθετα δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες σε κάθε Συλλαλητήριο, που θα διοργανωθεί, για το Εθνικό Θέμα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ μας.

Για τους 17 Συλλόγους που συμμετείχαν
Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης, Πρόεδρος ΤΣ ΕΑΑΣ Ξάνθης

Περισσότερες φωτογραφίες

Συνέντευξη Προέδρου ΕΑΑΣ Ξάνθης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο

αναρτήθηκε στις 2 Ιουν 2018, 1:34 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 2 Ιουν 2018, 1:34 π.μ. ]

Την Πέμπτη 31 Μαι 2018 ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ξάνθης Υπτγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης έδωσε συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης ("ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ" 89.9FM) με τον απολογισμό των δράσεων της ΕΑΑΣ Ξάνθης. Επιγραμματικά τα θέματα που αναπτύχθηκαν είναι τα παρακάτω:
Δραστηριότητες που οργανώθηκαν ή συμμετείχε το Παράρτημα
29 Απρ. Μεθεόρτιος Εορτασμός στον Αγ. Γεώργιο ΣΑΤΡΕΣ
6 Μαϊ. Στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου ΓΛΑΥΚΗ
10 Μαϊ. Εκδήλωση από Δ’ Σ. Στρατού στο ΩΡΑΙΟ Πεσόντες Μουσουλμάνοι
13 Μαϊ. Στον Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου
13 Μαϊ. Επίσκεψη στο ΡΟΥΠΕΛ Αναβίωση Μάχης ΟΧΥΡΩΝ
19-20 Μαϊ. Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού
18-26 Μαϊ 18  Εκδρομή στην ΙΤΑΛΙΑ (ΒΕΝΕΤΙΑ -ΡΩΜΗ-ΣΙΕΝΑ -ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ)
29 Μαϊ. "Μνήμη Αλώσεως"- Εκδήλωση Εκκλησιαστικού Σχολείου
Μελοντικές Δραστηριότητες
Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια του 2018
3 Ιουν. στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Μέδουσας
17 Ιουν, στον Ι.Ν. Ιωακείμ & Άννης
Λοιπές Εκδηλώσεις
Ενημέρωση: Λήψη DNA για Ταυτοποίηση Άταφων Νεκρών Β.ΗΠΕΙΡΟΥ
ΕΚΔΡΟΜΕΣ 2018 –ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
19-26 Ιουν. 18 ΧΙΟΣ
23-26 Σεπ.18 Β. ΗΠΕΙΡΟΣ στους Άταφους Ήρωες (4ήμερη).

Διαπιστώσεις - Σχολιασμός ειδήσεων

"Ιδιωτική" επίσκεψη Τούρκου Υποψήφιου ΙΝΤΖΕ Μουχαρέμ ΘΡΑΚΗ (έχει εκφράσει δημόσια ότι η Ελλάδα κατέχει παρανόμως 18 Τουρκικά νησιά). Γιατί ενέκρινε το ΥΠΕΞ;
 Συνέχιση της φυλάκισης των 2 Ελλήνων Στρατιωτικών στις ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ) –Δικές μας Αντιδράσεις;
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Ντροπή στους Μειονοτικούς Περιφερειακούς Συμβούλους- Ευθύνες ΟΛΩΝ που τους ενέταξαν- Ενέργειες 
Εχθρικές Ενέργειες Τουρκίας και Δηλώσεις Τούρκων.
Τι έχουν να απαντήσουν τώρα οι "τοπικοί ειδικοί", που είχαν διαβλέψει οφέλη της επίσκεψης ERNTOGAN στη Θράκη;
"Δίγλωσσα" νηπιαγωγεία : Επερωτήσεις Πολιτικών Κομμάτων - Αντίθετοι οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι- ανακοινώσεις τοπικών φορέων ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ ––Απαράδεκτες δηλώσεις Βουλευτή Χουσεϊν Ζειμπέκ -Απάντηση από την Διδασκαλική Ομοσπονδία. Ανεξήγητη ‘’σιωπή’’ των άλλων Κόμματων Εξουσίας

Ακούστε όλη τη συνέντευξη στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού.

Η «Μάνα της προσφυγιάς»

αναρτήθηκε στις 14 Μαΐ 2018, 10:25 μ.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 14 Μαΐ 2018, 10:25 μ.μ. ]

Στα πλαίσια της «Παγκόσμιας ημέρας της Μητέρας», την Κυριακή 13 Μαΐου 2018,  μέλη και φίλοι του  Συλλόγου μας τιμήσαμε με Θεία Λειτουργία στο Εκκλησάκι του Ιωάννη του Θεολόγου, στο 7ο χιλ Εχίνου-Θέρμες, την «Μάνα της προσφυγιάς». Την μάνα των πατρίδων που χάθηκαν. Της Ιωνίας, της Καππαδοκίας, της Θράκης, του Πόντου.
Στο καταπράσινο περιβάλλον, που θυμίζει τις Ποντικές Άλπεις  ο π. Γεώργιος με την βοήθεια του χοράρχη κ. Αθανάσιου Βολοβότση και μελών της χορωδίας του  ΚΑΠΗ ανέπεμψε δεήσεις για την Μάνα των θυσιών, των  διωγμών, των τραγικών συνθηκών του ξεριζωμού και της προσφυγιάς και ευχές ευγνωμοσύνης και αγάπης για την Μητέρα μας, την Μαμά μας που κλείνει μέσα της την αγάπη, την προστασία, την φροντίδα, την καλοσύνη, την ασφάλεια , την εμπιστοσύνη.
"Κατεβήκαμε" στην πόλη όπου προσφέρθηκε καφές συνοδευόμενος από εξαιρετικά εδέσματα.
Ευχαριστούμε όσους παραβρέθηκαν η βοήθησαν στην επιτυχία της όμορφης αυτής εκδήλωσης.
Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Συνέντευξη - ποταμός του Προέδρου της ΕΑΑΣ Ξάνθης Υπτγου Γ. Γεωργιάδη στο kranosgr

αναρτήθηκε στις 30 Απρ 2018, 5:06 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 30 Απρ 2018, 5:06 π.μ. ]

Για το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών, την κρίση με την Τουρκία, τη στρατιωτική θητεία αλλά και τις εκλογές της ΕΑΑΣ, μίλησε στο kranosgr, ο Υποστράτηγος ε.α Γιώργος Γεωργιάδης.
Ο Πρόεδρος  των απόστρατων Ξάνθης, ο Υποστράτηγος Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην πλούσια δράση του τοπικού παραρτήματος.
Δείτε τα σχετικά videos στην ιστοσελίδα του kranosgr.

Πηγή: kranosgr.blogspot.gr

Εκκλησιασμός στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου & Αγ. Δημητρίου στις ΣΑΤΡΕΣ

αναρτήθηκε στις 30 Απρ 2018, 4:58 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 30 Απρ 2018, 4:58 π.μ. ]

Τελέστηκε στις 29 Απρ.2018, μεθεόρτιος εορτασμός μετ’ αρτοκλασίας, στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στις ΣΑΤΡΕΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος: ‘’Εκκλησιασμοί σε Ι.Ν. που υπάρχουν στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης 2018’’. Ο εκκλησιασμός διοργανώθηκε με πρωτοβουλία και φροντίδα του ‘’αναδόχου’’ Συλλόγου Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου Ξάνθης (Σ.Σ.Π.Δ.Υ), ο οποίος μίσθωσε και λεωφορείο για τη δωρεάν μεταφορά μελών, όπως και άλλων επιθυμούντων. Ιερούργησε ο αιδεσιμώτατος Πατήρ Γεώργιος Αρβανιτίδης.
Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και προσήλθαν γύρω στα 80-100 άτομα, με ένα (1) λεωφορείο και 3-4 ΙΧΕ οχήματα από την Ξάνθη και ένα (1) λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη, μέλη του Συλλόγου ‘’ΦΩΣ ΧΡΗΣΤΟΥ’’. Στο εκκλησίασμα παρόντες ήταν όλο το ΔΣ και αρκετά μέλη του ΣΣΠΔΥ, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μαρινος Σδρέβανος, ο Πρόεδρος και μέλη του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ο Ταμίας και μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, Στρατιωτικό προσωπικό από τις Μονάδες της περιοχής, καθώς και προσωπικό του Αστ. Τμήματος ΕΧΙΝΟΥ.
 Ή ατμόσφαιρα στη Θεία Λειτουργία ήταν κατανυκτική, το φυσικό τοπίο υποβλητικό, ενώ ακούστηκαν και πάλι οι ψαλμωδίες του Ιερέα και των Ψαλτών, που συνοδεύονταν από τους μελωδικούς ήχους της καμπάνας, όπως και από το κελάρυσμα των νερών του ποταμιού που ‘’τρέχει’’ δίπλα στην εκκλησία. Ο Ιερέας στο τέλος μας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία μας, ενώ θεώρησε ως ευλογία  και χαρά για τον ίδιο να ιερουργήσει στο εκκλησάκι, που βρίσκεται μέσα σ’ αυτό το σπάνιας ομορφιάς τοπίο.
Μετά τον εκκλησιασμό, στην επιστροφή ο ‘’ανάδοχος’’ Σύλλογος, παρέθεσε δωρεάν καφέ και άλλα εδέσματα, στο ξενοδοχείο ’’ΑΓΡΙΑΝΝΗ’’ της Ξάνθης, για όλο το εκκλησίασμα.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους/ όσες προσήλθαν, στην Πρόεδρο κ. Άννα Μπαλτζοπούλου όπως και σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΣΠΔΥ, που επιμελήθηκαν, καλλώπισαν και στόλισαν με ολοκαίνουργες σημαίες, λάβαρα, αλλά και λουλούδια το Ιερό Παρεκκλήσι, στην Πρόεδρο αλλά και τα μέλη του Συλλόγου ‘’Φως Χριστού’’ που προσήλθαν για 3η χρονιά από τη Θεσσαλονίκη, για να εκκλησιαστούν μαζί μας καθώς και στο Στρατηγό Διοικητή του Δ’ Σ. Στρατού, κ Γεώργιο Καμπά, για την διάθεση της φορητής μεγαφωνικής συσκευής.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες και από εμάς, στο Δήμαρχο Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά, ο οποίος επιλήφθηκε και προσήλθε χωματουργικό μηχάνημα και απομάκρυνε αμέσως βράχο που είχε αποκολληθεί λόγω διαβρώσεων και έθετε το εξωκλήσι και σε κίνδυνο καταπλάκωσης και άμεσου κινδύνου το εκκλησίασμα.
Το εκκλησάκι που κτίστηκε ισόγειο το 1965 και ανακαινίσθηκε πλήρως το 2014, δυστυχώς συνεχίζει να είναι ημιυπόγειο, ενώ ταυτόχρονα στερείται ηλεκτρικού ρεύματος και σύνδεσης με τη ΔΕΗ. Ευελπιστούμε ότι ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, θα προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες με την αρμόδια ΔΤΥ, για την επίλυση ενός χρονίζοντος και πλήρως τεκμηριωμένου  αιτήματος μας, για την αποκατάσταση του προαυλίου (να ξαναγίνει ισόγειος ο ναός) και την αντιπλημμυρική προστασία του ναού. (πρόταση εκκρεμεί από την ΔΤΥ/ ΠΕ Ξάνθης και παλινδρομεί από το 2015).
O επόμενος εκκλησιασμός στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, είναι στις 6 Μαϊ (ΚΥΡΙΑΚΗ) στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στη ΓΛΑΥΚΗ (μέσα στο Στρατόπεδο), όπου και θα τελεστεί με φροντίδα του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης ‘’Αλησμόνητες Πατρίδες’’.

Γράφει ο Υπτγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης, Πρόεδρος ΤΣ/ΕΑΑΣ Ξάνθης

1-10 of 47