ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Η «Μάνα της προσφυγιάς»

αναρτήθηκε στις 14 Μαΐ 2018, 10:25 μ.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 14 Μαΐ 2018, 10:25 μ.μ. ]

Στα πλαίσια της «Παγκόσμιας ημέρας της Μητέρας», την Κυριακή 13 Μαΐου 2018,  μέλη και φίλοι του  Συλλόγου μας τιμήσαμε με Θεία Λειτουργία στο Εκκλησάκι του Ιωάννη του Θεολόγου, στο 7ο χιλ Εχίνου-Θέρμες, την «Μάνα της προσφυγιάς». Την μάνα των πατρίδων που χάθηκαν. Της Ιωνίας, της Καππαδοκίας, της Θράκης, του Πόντου.
Στο καταπράσινο περιβάλλον, που θυμίζει τις Ποντικές Άλπεις  ο π. Γεώργιος με την βοήθεια του χοράρχη κ. Αθανάσιου Βολοβότση και μελών της χορωδίας του  ΚΑΠΗ ανέπεμψε δεήσεις για την Μάνα των θυσιών, των  διωγμών, των τραγικών συνθηκών του ξεριζωμού και της προσφυγιάς και ευχές ευγνωμοσύνης και αγάπης για την Μητέρα μας, την Μαμά μας που κλείνει μέσα της την αγάπη, την προστασία, την φροντίδα, την καλοσύνη, την ασφάλεια , την εμπιστοσύνη.
"Κατεβήκαμε" στην πόλη όπου προσφέρθηκε καφές συνοδευόμενος από εξαιρετικά εδέσματα.
Ευχαριστούμε όσους παραβρέθηκαν η βοήθησαν στην επιτυχία της όμορφης αυτής εκδήλωσης.
Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Συνέντευξη - ποταμός του Προέδρου της ΕΑΑΣ Ξάνθης Υπτγου Γ. Γεωργιάδη στο kranosgr

αναρτήθηκε στις 30 Απρ 2018, 5:06 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 30 Απρ 2018, 5:06 π.μ. ]

Για το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών, την κρίση με την Τουρκία, τη στρατιωτική θητεία αλλά και τις εκλογές της ΕΑΑΣ, μίλησε στο kranosgr, ο Υποστράτηγος ε.α Γιώργος Γεωργιάδης.
Ο Πρόεδρος  των απόστρατων Ξάνθης, ο Υποστράτηγος Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην πλούσια δράση του τοπικού παραρτήματος.
Δείτε τα σχετικά videos στην ιστοσελίδα του kranosgr.

Πηγή: kranosgr.blogspot.gr

Εκκλησιασμός στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου & Αγ. Δημητρίου στις ΣΑΤΡΕΣ

αναρτήθηκε στις 30 Απρ 2018, 4:58 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 30 Απρ 2018, 4:58 π.μ. ]

Τελέστηκε στις 29 Απρ.2018, μεθεόρτιος εορτασμός μετ’ αρτοκλασίας, στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στις ΣΑΤΡΕΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος: ‘’Εκκλησιασμοί σε Ι.Ν. που υπάρχουν στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης 2018’’. Ο εκκλησιασμός διοργανώθηκε με πρωτοβουλία και φροντίδα του ‘’αναδόχου’’ Συλλόγου Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου Ξάνθης (Σ.Σ.Π.Δ.Υ), ο οποίος μίσθωσε και λεωφορείο για τη δωρεάν μεταφορά μελών, όπως και άλλων επιθυμούντων. Ιερούργησε ο αιδεσιμώτατος Πατήρ Γεώργιος Αρβανιτίδης.
Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και προσήλθαν γύρω στα 80-100 άτομα, με ένα (1) λεωφορείο και 3-4 ΙΧΕ οχήματα από την Ξάνθη και ένα (1) λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη, μέλη του Συλλόγου ‘’ΦΩΣ ΧΡΗΣΤΟΥ’’. Στο εκκλησίασμα παρόντες ήταν όλο το ΔΣ και αρκετά μέλη του ΣΣΠΔΥ, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μαρινος Σδρέβανος, ο Πρόεδρος και μέλη του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ο Ταμίας και μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, Στρατιωτικό προσωπικό από τις Μονάδες της περιοχής, καθώς και προσωπικό του Αστ. Τμήματος ΕΧΙΝΟΥ.
 Ή ατμόσφαιρα στη Θεία Λειτουργία ήταν κατανυκτική, το φυσικό τοπίο υποβλητικό, ενώ ακούστηκαν και πάλι οι ψαλμωδίες του Ιερέα και των Ψαλτών, που συνοδεύονταν από τους μελωδικούς ήχους της καμπάνας, όπως και από το κελάρυσμα των νερών του ποταμιού που ‘’τρέχει’’ δίπλα στην εκκλησία. Ο Ιερέας στο τέλος μας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία μας, ενώ θεώρησε ως ευλογία  και χαρά για τον ίδιο να ιερουργήσει στο εκκλησάκι, που βρίσκεται μέσα σ’ αυτό το σπάνιας ομορφιάς τοπίο.
Μετά τον εκκλησιασμό, στην επιστροφή ο ‘’ανάδοχος’’ Σύλλογος, παρέθεσε δωρεάν καφέ και άλλα εδέσματα, στο ξενοδοχείο ’’ΑΓΡΙΑΝΝΗ’’ της Ξάνθης, για όλο το εκκλησίασμα.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους/ όσες προσήλθαν, στην Πρόεδρο κ. Άννα Μπαλτζοπούλου όπως και σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΣΠΔΥ, που επιμελήθηκαν, καλλώπισαν και στόλισαν με ολοκαίνουργες σημαίες, λάβαρα, αλλά και λουλούδια το Ιερό Παρεκκλήσι, στην Πρόεδρο αλλά και τα μέλη του Συλλόγου ‘’Φως Χριστού’’ που προσήλθαν για 3η χρονιά από τη Θεσσαλονίκη, για να εκκλησιαστούν μαζί μας καθώς και στο Στρατηγό Διοικητή του Δ’ Σ. Στρατού, κ Γεώργιο Καμπά, για την διάθεση της φορητής μεγαφωνικής συσκευής.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες και από εμάς, στο Δήμαρχο Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά, ο οποίος επιλήφθηκε και προσήλθε χωματουργικό μηχάνημα και απομάκρυνε αμέσως βράχο που είχε αποκολληθεί λόγω διαβρώσεων και έθετε το εξωκλήσι και σε κίνδυνο καταπλάκωσης και άμεσου κινδύνου το εκκλησίασμα.
Το εκκλησάκι που κτίστηκε ισόγειο το 1965 και ανακαινίσθηκε πλήρως το 2014, δυστυχώς συνεχίζει να είναι ημιυπόγειο, ενώ ταυτόχρονα στερείται ηλεκτρικού ρεύματος και σύνδεσης με τη ΔΕΗ. Ευελπιστούμε ότι ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, θα προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες με την αρμόδια ΔΤΥ, για την επίλυση ενός χρονίζοντος και πλήρως τεκμηριωμένου  αιτήματος μας, για την αποκατάσταση του προαυλίου (να ξαναγίνει ισόγειος ο ναός) και την αντιπλημμυρική προστασία του ναού. (πρόταση εκκρεμεί από την ΔΤΥ/ ΠΕ Ξάνθης και παλινδρομεί από το 2015).
O επόμενος εκκλησιασμός στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, είναι στις 6 Μαϊ (ΚΥΡΙΑΚΗ) στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στη ΓΛΑΥΚΗ (μέσα στο Στρατόπεδο), όπου και θα τελεστεί με φροντίδα του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης ‘’Αλησμόνητες Πατρίδες’’.

Γράφει ο Υπτγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης, Πρόεδρος ΤΣ/ΕΑΑΣ Ξάνθης

Συνέντευξη Προέδρου ΕΑΑΣ Ξάνθης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο

αναρτήθηκε στις 30 Απρ 2018, 4:48 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 30 Απρ 2018, 4:50 π.μ. ]

Την Πέμπτη 26 Απρ 2018 ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ξάνθης Υπτγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης έδωσε συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης ("ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ" 89.9FM) με τον απολογισμό των δράσεων της ΕΑΑΣ Ξάνθης. Επιγραμματικά τα θέματα που αναπτύχθηκαν είναι τα παρακάτω:
Δραστηριότητες που οργανώθηκαν ή συμμετείχε το Παράρτημα
1 Απρ. Επέτειος Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ
6 Απρ. Περιφορά Επιταφίου στον Αγ. Γεώργιο ΕΧΙΝΟΥ
7 Απρ. Ανάσταση στον Αγ. Γεώργιο ΕΧΙΝΟΥ
15 Απρ. Δοξολογία – Εορτασμός Μάχης ΟΧΥΡΩΝ στον ΕΧΙΝΟ.
23 Απρ. Εορτασμός του Προστάτη του Στρατού Ξηράς Αγ. Γεωργίου
Μελοντικές Δραστηριότητες
Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια του 2018
29 Απρ. Μεθεόρτιος Εορτασμός στον Αγ. Γεώργιο ΣΑΤΡΕΣ
6 Μαϊ. Στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου ΓΛΑΥΚΗΣ
13 Μαϊ. Στον Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου
3 Ιουν. στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου ΜΕΔΟΥΣΑΣ
Λοιπές Εκδηλώσεις
ΕΚΔΡΟΜΕΣ 2018
18-26 Μαϊ ΙΤΑΛΙΑ (ΒΕΝΕΤΙΑ -ΡΩΜΗ-ΣΙΕΝΑ -ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ)
19-26 Ιουν ΧΙΟΣ
20-23 Σεπ. Β. ΗΠΕΙΡΟΣ στους Άταφους Ήρωες (4ήμερη)
Διαπιστώσεις - Σχολιασμός ειδήσεων
Αντί Μνημοσύνου: 13 Απρ. Θάνατος του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου από την Πτώση Mirage - ΑΘΑΝΑΤΟΣ ή ΝΕΚΡΟΣ
Εχθρικές ενέργειες Τουρκίας και δηλώσεις Τούρκων
Συνέχιση της φυλάκισης των 2 Ελλήνων Στρατιωτικών στις ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ– Προτάσεις & δικές μας αντιδράσεις.
Εχθρικές ενέργειες Τουρκίας και δηλώσεις Τούρκων.
Τι έχουν να απαντήσουν τώρα οι "τοπικοί ειδικοί", που είχαν διαβλέψει οφέλη της επίσκεψης ERNTOGAN στη Θράκη
"Δίγλωσσα" νηπιαγωγεία: επερωτήσεις πολιτικών κομμάτων - Αντίθετοι οι διδασκαλικοί σύλλογοι-Ανακοινώσεις τοπικών φορέων ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ –Απαράδεκτες δηλώσεις Βουλευτή Χουσεϊν Ζειμπέκ - Απάντηση από την διδασκαλική ομοσπονδία. Ανεξήγητη "σιωπή" των άλλων κόμματων εξουσίας
Ορκωμοσία ΑΘΕΩΝ


Ακούστε όλη τη συνέντευξη στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού.

Εορτασμός "Μάχης των Οχυρών 6-10 Απρ. 1941" στον Εχίνο

αναρτήθηκε στις 17 Απρ 2018, 5:27 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 17 Απρ 2018, 5:27 π.μ. ]

Με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μας για τον αδόκητο χαμό του Ήρωα Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου και με τη σκέψη μας στους δύο φυλακισμένους στις τουρκικές φυλακές στρατιωτικούς μας, τον Ανθυπολοχαγό (ΜΧ) Άγγελο Μητρετώδη και τον Λοχία (ΜΧ) Δημήτρη Κούκλατζη, εορτάστηκε και φέτος απ΄ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, η 77η επέτειος της ‘’Μάχης των Οχυρών’’. Απεδόθησαν οι οφειλόμενες τιμές στους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940/1941, που έδωσαν τη ζωή τους, αρνούμενοι να παραδοθούν στον κατακτητή, μαχόμενοι μέχρι θανάτου για την τιμή των όπλων και την ελευθερία της Πατρίδας μας.
Έχουμε την τιμή, στην περιοχή μας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, να ευρίσκεται ένα τμήμα των οχυρών, αντίκρυ στο πομακοχώρι Εχίνος, το οχυρό ‘’ΕΧΙΝΟΣ’’, στο οποίο έπεσαν μαχόμενοι δίπλα-δίπλα, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι κάτω από την ίδια σημαία για την Πατρίδα μας. Τιμή που μας υποχρεώνει, ως απογόνους αυτών των ηρώων που ζούμε ελεύθεροι χάρις στη δική τους θυσία, να μην τους ξεχνάμε ποτέ μα ποτέ και να τους αποδίδουμε, σαν ελάχιστο φόρο στη μνήμη τους, τις οφειλόμενες τιμές.
Κυριακή του Θωμά, 15/4/2018. Ο Άγιος Γεώργιος φοράει τα καλά του. Η εκκλησία στολισμένη και με νωπές ακόμα τις μνήμες από τους χαρμόσυνους αναστάσιμους ήχους που ψάλαμε πριν μια βδομάδα, το βράδυ της Ανάστασης του Χριστού μας, καλεί και πάλι κτυπώντας η καινούργια ηλεκτρική καμπάνα, τους πιστούς να εορτάσουν την διπλή γιορτή. Θρησκευτική και Εθνική. Την Ψηλάφηση του Αποστόλου Θωμά και την ηρωική αντίσταση που προέβαλαν οι Ήρωες πρόγονοι μας απέναντι στον κατακτητή, υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας μας.
Στην θεία λειτουργία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από τους δύο διακόνους του, τον Νεκτάριο και τον Παναγιώτη και τον αιδεσιμολογιότατο πρωτοπρεσβύτερο Σπάρταλη Γεώργιο. Τον χορό των ψαλτών αποτέλεσε μέρος της χορωδίας του Δήμου Ξάνθης με επικεφαλής τον κ. Βολοβότση Αθανάσιο.
Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας επακολούθησε λαμπρή τελετή, που διοργανώθηκε υποδειγματικά από το Δ’ Σώμα Στρατού, στο παρακείμενο Ηρώον Πεσόντων υπέρ Πατρίδος.
Στην τελετή συμμετείχαν: πολυμελής αντιπροσωπεία του Δ΄ Σώματος Στρατού με επικεφαλής τον ίδιο τον Διοικητή του Σώματος, Αντιστράτηγο Καμπά Γεώργιο, ο επίτιμος Διοικητής του, Στρατηγός ε. α. Αικατερίνης Δημήτριος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. κ. Στογιαννίδης Γρηγόριος και Γιαννακίδης Ευστάθιος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. κ. Εμμανουηλίδης Δημήτριος και Μορφίδης Κων/νος, ο επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και νυν βουλευτής Έβρου ΝΔ κ. Δημοσχάκης Αναστάσιος, ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Σγουρίδης Παναγιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Μύκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Ιωάννης Καραμανλής, εκπρόσωπος του Διοικητή Πυροσβεστικής Ξάνθης, ο Λιμενάρχης Πόρτο Λάγους, το σύνολο των προέδρων από τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους Ξάνθης με μέλη τους και πλήθος πιστών που προσήλθαν με ΙΧΕ οχήματα, όπως και με δύο (2) λεωφορεία που εξασφάλισε, για τα μέλη του και το κοινό, το Παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑΣ) Ξάνθης.
Παρέστησαν επίσης οι διευθυντές και καθηγητές της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης της ΠΕ Ξάνθης, Μαθητές με τις Σημαίες του Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου Εχίνου, συνοδευόμενοι, από καθηγητές και την Γυμνασιάρχη, όπως και από διδασκάλους και τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου, αντιστοίχως. Παρευρέθη επίσης και αντιπροσωπεία μαθητών του 1ου Λυκείου Ξάνθης με επικεφαλής τον καθηγητή τους κ. Αργύριο Διαμαντή, που θεώρησαν χρέος τους να παραστούν και να τιμήσουν τους Ήρωες μας.
Τμήμα Εθνοφυλάκων, ντυμένοι κανονικά με τη στολή του Έλληνα στρατιώτη, θεώρησαν χρέος τους να παραστούν και να τιμήσουν τους Ήρωες μας. Συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του κ. Λαζαριώτη Νικολάου, ανιψιού του Ήρωα πεσόντα Λοχία Ρήγα Δημητρίου.
Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί, η συμμετοχή και φέτος των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, κατοίκων της περιοχής που τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτασμό. Ηχηρή, αδικαιολόγητη έως και «προκλητική» μπορεί να χαρακτηρισθεί η απουσία από την τελετή, για μια ακόμη χρονιά του βουλευτή Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και του Δημάρχου Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά στα όρια του οποίου ανήκει το οχυρό και το Μνημείο Εχίνος, στο όποιο έπεσαν και ομόθρησκοι τους και μάλιστα από την περιοχή. Γιατί άραγε επιμένουν ανεξήγητα και δεν τιμούν τους Ήρωες του Οχυρού που έπεσαν υπέρ Πατρίδος;;; (σσ: δεν έχουν παραβρεθεί ποτέ).
Εκεί στο Ηρώον, τελέστηκε διαδοχικά, επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα για τους ηρωικώς πεσόντες Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, όπως και η ανάλογη προσευχή από τον Σοφολογιότατο Μουφτή Ξάνθης, κ.κ. Σινίκογλου, για τους ήρωες πεσόντες Έλληνες, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που πολέμησαν γενναία κάτω από την ίδια Σημαία, για την ίδια Πατρίδα, την Ελλάδα μας. Πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο πεσόντων, ενώ στρατιωτικό άγημα προέβαινε σε ρίψη τιμητικών βολών.
Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Διοικητή της 29 ΜΠΤΑΞ ΠΖ Ταξίαρχο κ. Χατζηγεωργίου Γεώργιο, ο οποίος εξιστόρησε στους παρευρισκόμενους το χρονικό της 3ήμερης άνισης μάχης και περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές των ηρώων μας. Παράλληλα ακουγόταν και ηχητική αναπαράσταση της μάχης.
Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, από τις Αρχές του τόπου και από διάφορους συλλόγους και οργανώσεις. Ζωηρό χειροκρότημα δέχθηκε η κατάθεση στεφάνου και φέτος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πομάκων καθώς και από τους μαθητές του Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου Εχίνου.
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε, από τη μουσική του Δ’ Σώματος Στρατού, ο Εθνικός μας Ύμνος ψαλλόμενος συγχρόνως από όλους τους παρευρισκομένους.
Χαιρετισμό απηύθηνε ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, Στρατηγός Καμπάς Γεώργιος
Με το τέλος της τελετής, όσοι από τους παρευρισκομένους επιθυμούσαν, μεταφέρθησαν με ειδικά οχήματα του Δ’ Σώματος Στρατού στο οχυρό, όπου τους έγινε ξενάγηση στο εσωτερικό του.
Οι όλες εκδηλώσεις έκλεισαν με την παράθεση εκ μέρους του Δ’ Σώματος Στρατού, μιας λιτής δεξίωσης, σε όλους τους προσκεκλημένους, στην αίθουσα του Μαθητικού Κέντρου Εχίνου.
Ο εορτασμός, ήταν λαμπρός και άρτια οργανωμένος. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολυπληθής. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπατριώτες, ενωμένοι και χωρίς τίποτα να τους χωρίζει, κάτω από τη σκέπη του ίδιου ουρανού, προσευχήθηκαν ο καθένας στο Θεό που πιστεύει, για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων  ηρώων και απότισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς αυτούς, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ειρηνική συνύπαρξη σε μια πολυπολιτισμική περιοχή.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και σε όλους τους Φορείς, αλλά και τους απλούς κατοίκους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα  και προσήλθαν αυτοβούλως χάριν του Ηθικού Χρέους και της Πατριωτικής τους συνείδησης, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους, για να αποτίσουν εμπράκτως και χωρίς σκοπιμότητες, την οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες «Υπέρ Πατρίδος». Ευχαριστούμε το ταξιδιωτικό Γραφείο ΤΑΣΙΟΣ Ο.Ε, για τη δωρεά διάθεση δύο(2) λεωφορείων, για την κίνηση μας από και προς τον Εχίνο.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ήταν διάχυτη η συγκίνηση του κόσμου, διέκρινα πολλούς να δακρύζουν. ΟΧΙ αγαπητοί μου συμπατριώτες. Στους Ήρωες δεν αξίζουν δάκρυα. Αξίζει να τους θυμόμαστε καθημερινά με υπερηφάνεια και να τους τιμούμε με την παρουσία μας τις ημέρες εορτασμού του ηρωισμού τους.
Αιωνία τους η μνήμη!! Αθάνατοι !!

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α Αργύριος Ανδριώτης, Μέλος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης

Περισσότερες φωτογραφίες

Ανάσταση στον Αγ. Γεώργιο Εχίνου

αναρτήθηκε στις 17 Απρ 2018, 5:17 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 17 Απρ 2018, 5:19 π.μ. ]

Τελέστηκε και φέτος από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κκ. Παντελεήμονα, η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στον ΕΧΙΝΟ Ξάνθης, για όσους ήταν σε υπηρεσία, επικουρούμενος από τον Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ και Iεροδιάκονο.
Στο εκκλησίασμα παρευρέθησαν, ο Διοικητής, Αξιωματικοί και Οπλίτες του ΤΕ Εχίνου, ο Διοικητής  και προσωπικό του Αστ. Τμήματος ΕΧΙΝΟΥ, η Ιατρός και προσωπικό του Κέντρου Υγείας, όπως και άλλοι Χριστιανοί με τις οικογένειές τους που αφίχθησαν από την Ξάνθη, συνολικά 30-40 άτομα, για να εκκλησιαστούν και ταυτόχρονα να συμπαρασταθούν ηθικά στους "ακρίτες" της περιοχής μας. Μεταξύ αυτών ήταν με τις οικογένειές τους ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και μέλη του Παραρτήματος της ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ο Πρόεδρος και μέλη της Ενώσεως Αποστράτων Αστυνομικών, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών ΤΔ Ξάνθης, η Γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Εχίνου, όπως και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης
Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική, ενώ με το "δεύτε λάβετε φώς", διαδοχικά όλοι έλαβαν ξεχωριστά το ανέσπερο φως από το Σεβασμιώτατο. Στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο, αναγνώσθηκε το Ιερό Ευαγγέλιο και όλοι μαζί έψαλλαν το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ενώ ταυτόχρονα ακούγονταν πότε ο χαρμόσυνος ήχος της καμπάνας και άλλοτε το γλυκό κελάρυσμα του νερού του ποταμιού που ρέει δίπλα στην εκκλησία. Την ίδια ώρα συνέπεσε και ακούστηκε το σύντομο κάλεσμα του Ιμάμη από το γειτονικό Τζαμί, για τη νυκτερινή Προσευχή των Μουσουλμάνων συμπατριωτών μας του Εχίνου.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, "τσούγκρισε" με όλους το παραδοσιακό "κόκκινο" αυγό που προσέφερε σε όλους, μαζί με τις ευχές του.
Ανταλλάξαμε τις ευχές μας και τέλος αναχωρήσαμε για Ξάνθη, με περίσσια ικανοποίηση που συναποτελέσαμε και μείς το εκκλησίασμα, παρακολουθώντας την Αναστάσιμη Ακολουθία, συντροφιά με τους ακρίτες μας.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, σε όσους προσήλθαν και συμπαραστάθηκαν ηθικά σε αυτούς που "Φυλάνε Θερμοπύλες" στην περιοχή
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Γράφει ο Υπτγος  ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης, Πρόεδρος ΤΣ/ΕΑΑΣ Ξάνθης

Δείτε το σχετικό video


Περιφορά Επιταφίου στον Αγ. Γεώργιο Εχίνου

αναρτήθηκε στις 17 Απρ 2018, 5:03 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 17 Απρ 2018, 5:06 π.μ. ]

Τελέστηκε και φέτος, τις απογευματινές ώρες της Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ η Ιερά Ακολουθία της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου Θρήνου, στο πλαίσιο του Προγράμματος, «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια 2018», για τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και για τους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας στον Εχίνο.
Μέσα με μια κατανυκτική ατμόσφαιρα πιστοί κάθε ηλικίας, παρακολούθησαν την Ιερά Ακολουθία όπου ιερούργησε ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Βρένος, ενώ έψαλλε ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Λεωνίδας Βλασακούδης.
Παρόντες στο εκκλησίασμα ήταν  Διοικητές, Αξιωματικοί και Οπλίτες από τις Στρ. Μονάδες της περιοχής, ο Διοικητής, Αξιωματικού και άνδρες του Αστ. Τμήματος Εχίνου, προσωπικό του ΚΥ Εχίνου, στους οποίους προστέθηκαν και 70-80 άτομα, που προσήλθαν από την ΞΑΝΘΗ, αλλά και 4 από την ΚΟΜΟΤΗΝΗ!! (με 2 λεωφορεία και ΙΧΕ οχήματα), για να εκκλησιαστούν και ταυτόχρονα να συμπαρασταθούν στους ακρίτες για την τόνωση του Θρησκευτικού, αλλά και του Εθνικού τους Φρονήματος.
Ο Επιτάφιος ήταν όμορφα στολισμένος και φωταγωγημένος, η ιερά ακολουθία τελέστηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ενώ όλο το εκκλησίασμα έψαλλε με κατάνυξη τα εγκώμια. Στη συνέχεια, επακολούθησε η Περιφορά του Επιταφίου (για 6η συνεχή χρονιά, η πρώτη ήταν το 1965), ακολουθώντας πορεία: Αστ. Τμήμα -ΤΕ Εχίνου, Κέντρο Υγείας Εχίνου και επιστροφή στον Ιερό Ναό, ενώ η καμπάνα του Αγίου Γεωργίου χτυπούσε πένθιμα. 
Κατά τη διάρκεια της Περιφοράς του Επιταφίου όσοι συμπατριώτες μας μουσουλμάνοι βρέθηκαν στην πορεία του στάθηκαν ευλαβικά στην άκρη του δρόμου, παρακολουθώντας τη διέλευση της πομπής, ενώ πολλές γυναίκες του χωριού παρακολουθούσαν την Πομπή από τα μπαλκόνια, δείχνοντας έτσι ότι η διαφορετική μας Θρησκεία δεν αποτελεί εμπόδιο συνύπαρξης και επικοινωνίας με τους Μουσουλμάνους συμπατριώτες μας.
Με το πέρας και αφού ανταλλάξαμε ευχές με όλους και ιδιαίτερα με τους οπλίτες της φρουράς και περιφοράς του Επιταφίου, οι οποίοι μας γέμισαν υπερηφάνεια με την εμφάνιση και παράστασή τους, τους αστυνομικούς του Αστ. Τμήματος Εχίνου καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΚΥ Εχίνου που νυχθημερόν εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής, αναχωρήσαμε, για να προλάβουμε τη συγκέντρωση όλων των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.
Φεύγοντας χαιρετηθήκαμε εγκάρδια με τους 6-8 κατοίκους του Εχίνου που βρέθηκαν στη διαδρομή μας, οι οποίοι μας ευχήθηκαν ‘’ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ’’.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, ιδιαίτερα σε όσους/ες προσήλθαν, στο Δ’ Σ. Στρατού για τη διάθεση του προσωπικού, του οποίου η εμφάνιση, παράσταση ήταν άριστη, στην ΑΔ Ξάνθης, που επιμελήθηκε για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, όπως και το ΔΣ/ ΕΑΑΣ για την οικονομική κάλυψη των εξόδων στολισμού του Επιταφίου. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Διοικητή, Ανχη (ΠΒ) Κωνσταντίνο Γαϊταντζή, όπως και όλο το προσωπικό του ΤΕ ΕΧΙΝΟΥ για την επιμελημένη φροντίδα και την άριστη εικόνα του ναού, όπως και το KTEL tours, για τη δωρεά διάθεση 2 λεωφορείων.
Ο επόμενος εκκλησιασμός μας ,είναι απόψε το Μ. Σάββατο, (7 Απρ) στον Αγ. Γεώργιο ΕΧΙΝΟΥ, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κκ Παντελεήμων, θα ιερουργήσει προσωπικά και θα κάνει Ανάσταση (21:00-22:15) για τους άνδρες του ΤΕ ΕΧΙΝΟΥ και τους λοιπούς σε διατεταγμένη υπηρεσία του Αστ. Τμήματος και Κέντρου Υγείας στον ΕΧΙΝΟ.
Όσοι Πιστοί Προσέλθετε

Γράφει ο Ταξχος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης, Αντιπρόεδρος ΤΣ Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης

Δείτε το σχετικό video

Προσκύνημα Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης στην Κύπρο

αναρτήθηκε στις 22 Μαρ 2018, 3:03 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 22 Μαρ 2018, 3:04 π.μ. ]

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης πραγματοποίησε 6-ήμερο ταξίδι (9-14 Μαρ. 2018) στην πολύπαθη ΚΥΠΡΟ μας, με συνταξιδιώτες μέλη και φίλους, κυρίως από την Ξάνθη, αλλά και από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και τη Δράμα, συνολικά 54 άτομα.
Ήταν από χρόνια διακαής η επιθυμία όλων μας, να επισκεφθούμε το μαρτυρικό νησί, που από την Τουρκική εισβολή της 20 Ιουλ 1974 δυστυχώς συνεχίζει για 44 χρόνια μέχρι και σήμερα να τελεί υπό κατοχή το 38% της συνολικής του έκτασης, πέρα από κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου, περιμένοντας την απελευθέρωσή του !!!!. Φέτος έγινε πραγματικότητα.
Το ταξίδι μας περιέλαβε όλους τους τόπους θυσίας των αγωνιστών για την ελευθερία του νησιού, όλα τα γνωστά ιστορικά μνημεία και τα τουριστικά αξιοθέατα.

Περισσότερες φωτογραφίες και λεπτομέρειες από το οδοιπορικό στη Κύπρο στο συνημμένο έγγραφο.

Δ' Χαιρετισμοί στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου στον Εχίνο

αναρτήθηκε στις 20 Μαρ 2018, 6:54 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 20 Μαρ 2018, 6:59 π.μ. ]

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή της Τοπικής Κοινωνίας της Ξάνθης και στην Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών, που τελέστηκε στις 16 Μαρ.18 στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στο χ. ΕΧΙΝΟΣ Ξάνθης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκκλησιασμοί σε Ι.Ν. στα Πομακοχώρια Ξάνθης 2018». Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κκ Παντελεήμων., ιερουργούντος του
αιδεσιμολογιότατου πρωτοπρεσβύτερου Σπάρταλη Γεώργίου Στον χορό των ιεροψαλτών που βοήθησε στην τέλεση της ακολουθίας συμμετείχε και το μέλος μας Ταξχος ε.α. Ανδριώτης Αργύριος.
Η εκκλησία γέμισε ασφυκτικά, καθώς προσήλθαν, πάνω από 100 άτομα, με δύο (2) μισθωμένα λεωφορεία από τους ‘’αναδόχους’’ Συλλόγους Εβριτών και Σαρακατσάνων, αλλά και με ΙΧΕ οχήματα για να εκκλησιαστούν και ταυτόχρονα να συμπαρασταθούν ηθικά σε αυτούς που "Φυλάνε Θερμοπύλες" στην περιοχή μας. Παρευρέθησαν οι δωρητές του Ναού, κ Αντώνης Γαβρίλης με τη σύζυγό του, που ταξίδευσαν από την Αθήνα, για να εκκλησιαστούν μαζί μας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Ι. Καραμανλής, ο Διοικητής και Αξκοί του ΤΕ ΕΧΙΝΟΥ, Στρατιωτικό Προσωπικό από τις Μονάδες της περιοχής, ο Δκτής και άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος ΕΧΙΝΟΥ και προσωπικό από το ΚΥ Εχίνου .
Το εκκλησίασμα αποτέλεσαν οι Πρόεδροι και πολλά μέλη των αναδόχων συλλόγων Εβριτών και Σαρακατσάνων Ξάνθης, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, αρκετά μέλη και φίλοι του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης και μέλη του ΔΣ της Ενώσεως Αποστράτων Αστυνομικών.
Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική, καθώς όλο το εκκλησίασμα έψαλλε το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» με συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση. Ο Σεβασμιώτατος, κλείνοντας αναφέρθηκε στη σημασία των Χαιρετισμών στο Πρόσωπο της Παναγίας, απηύθυνε παραινέσεις εναρμονισμένες στο πνεύμα των διανυομένων ημερών της Σαρακοστής και του επερχομένου Αγίου Πάσχα και τέλος ευχαρίστησε τους αναδόχους Συλλόγους και το πολυπληθές εκκλησίασμα για την παρουσία τους, ενώ ευχαρίστησε θερμά την οικογένεια των δωρητών για την φροντίδα και αδιάκοπη προσφορά τους στην ανακαίνιση και τον εξοπλισμό του ναού.
Μετά τον εκκλησιασμό και για τόνωση της τοπικής μικρο-οικονομίας γεμίσαμε τα καφενεία και του Εχίνου, όπου ανταμώσαμε αρκετούς Μουσουλμάνους συμπατριώτες μας, οι οποίοι ετοιμάζονταν να συμμετάσχουν στην απογευματινή τους Προσευχή στο Τζαμί. Εκεί δίπλα –δίπλα ήπιαμε καφέ τσάι και αναψυκτικά, ενώ οι ανάδοχοι σύλλογοι προσέφεραν σε όλους τους
θαμώνες πίτες και άλλα χειροποίητα εδέσματα, που έφτιαξαν οι κυρίες των συλλόγων, συζητήσαμε μαζί τους, ανταλλάξαμε απόψεις και σχόλια για τακοινά προβλήματα που μας  απασχολούν. Φεύγοντας δε, μας ευχήθηκαν καλό Πάσχα.
Εκφράσθηκαν οι ευχαριστίες όλων μας στους ανάδοχους Συλλόγους, για τη συνολική τους μέριμνα, όπως και όσους προσήλθαν. Θεωρούμε ότι ήταν μια επιτυχημένη και αξιομνημόνευτη εμπειρία.
Επόμενος εκκλησιασμός την Μ. Παρασκευή στις 6 Απρ 2018, Περιφορά Επιταφίου στον Αγ. Γεώργιο ΕΧΙΝΟΥ

Γράφει ο: Ταξίαρχος ε.α Ιωάννης Κουτσαϊμάνης, Αντιπρόεδρος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης

Γ΄ Χαιρετισμοί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Γλαύκη

αναρτήθηκε στις 12 Μαρ 2018, 8:09 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 12 Μαρ 2018, 8:10 π.μ. ]

Έχει πλέον γίνει θεσμός οι Γ΄ Χαιρετισμοί να τελούνται κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου, μέσα στο Στρατόπεδο «Υπτγου Δημητρίου Παπαποστόλου» στο Πομακοχώρι Γλαύκη.
Έτσι και φέτος, την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια της Ξάνθης 2018», τελέστηκε η Ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών. Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από τους δύο διακόνους του, τον Θεόφιλο και τον Νεκτάριο και τον αιδεσιμολογιότατο πρωτοπρεσβύτερο Σπάρταλη Γεώργιο. Χορός ιεροψαλτών, βοήθησε στην τέλεση της ακολουθίας.
Με τις πρώτες μυρωδιές της Άνοιξης να μας συντροφεύουν, άλλοι με δικά τους μέσα και άλλοι με 2 μισθωμένα λεωφορεία, από το ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΞΑΝΘΗΣ, που είχε την όλη φροντίδα, ως «ανάδοχος» σύλλογος, φθάσαμε στην εκκλησία και παρακολουθήσαμε με κατάνυξη την Ακολουθία.
Στο εκκλησίασμα συμμετείχε και πολυπρόσωπη αντιπροσωπεία του Δ΄ΣΣ με επικεφαλής τον νέο Υποδιοικητή του Σώματος, ο Διοικητής και το προσωπικό της Μονάδας του Στρατοπέδου, η πρόεδρος και μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, ως «ανάδοχος» σύλλογος, οι πρόεδροι και μέλη από διάφορους συλλόγους της πόλεως μας.
Με το πέρας της Ακολουθίας, όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακάθισαν στις αίθουσες της Μονάδας, όπου τους προσφέρθηκαν καφές και αναψυκτικά, διάφορα κεράσματα, προσφορά της Μονάδας και του Λυκείου Ελληνίδων. Όλοι δοκίμασαν τις πατροπαράδοτες «Φανουρόπιτες» που με αγάπη και μεράκι είχαν φτιάξει διάφορες προσκυνήτριες και με Αγιότητα τις είχε ευλογήσει ο Σεβασμιώτατος.
Γεμάτοι αγαλλίαση και αφού η ανοιξιάτικη φύση άρχισε να προετοιμάζεται για να παραδοθεί στην αγκαλιά του μορφέα, πήραμε το δρόμο της επιστροφής, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στον Εχίνο, για να τελέσουμε, όπως κάθε χρόνο, τους Δ΄ Χαιρετισμούς.
Αξίζουν συγχαρητήρια στην πρόεδρο και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης για την όλη οργάνωση καθώς και στον Διοικητή και το προσωπικό της Μονάδας του Στρατοπέδου που με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη μας φιλοξένησαν. Τους ευχαριστούμε!!
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε από βάθη καρδίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. κ. Παντελεήμων, ο οποίος ακάματος συμμετέχει στο σύνολο των εκκλησιασμών στα Πομακοχώρια. Με την παρουσία του, στηρίζει την προσπάθεια μας και μας δίνει κουράγιο για τη συνέχεια.   

Γράφει ο Αργύριος Ανδριώτης, Ταξίαρχος ε.α (Μέλος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης)

1-10 of 42