Συγκέντρωση Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης 2019

αναρτήθηκε στις 1 Δεκ 2019, 6:38 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 1 Δεκ 2019, 6:38 π.μ. ]

Πραγματοποιήθηκε, την 27η Νοε. 2019 στη ΛΑΦ. Ξάνθης, η ετήσια συγκέντρωση των μελών του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων, ο Διοικητής του Δ΄Σ. Στρατού, Αντιστράτηγος κ. Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ Νικόλαος Ευφραιμίδης, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων ΥΠΕΞ, κ Συμεών Τέγος,  Αστυνομικός Διευθυντής της ΑΔ Ξάνθης, κ Χρήστος Σταμπουλής, ως εκπρόσωπος του απουσιάζοντος ο Δημάρχου Ξάνθης ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Ζερενίδης και ο εκπρόσωπος της ΠΥ Αντιπύραχος κ. Γκίκης Χρήστος.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, τα Τοπικά Συμβούλια ...

Διαβάστε όλο το κείμενο από την συγκέντρωση και δείτε φωτογραφίες


Εκκλησιασμοί σε Ι.Ν. στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης 2020

αναρτήθηκε στις 28 Νοε 2019, 2:07 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 28 Νοε 2019, 2:08 π.μ. ]

Το Παράρτημα της ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, μαζί με τους άλλους δώδεκα «αναδόχους» Συλλόγους, των Ιερών Παρεκκλησίων της παραμεθόριας περιοχής, σε συνεργασία και την έγκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, παρουσίασε την αφίσα με όλους τους εκκλησιασμούς που θα τελεστούν το 2020 στους οκτώ  Ιερούς Ναούς και Παρεκκλήσια, που υπάρχουν στα Πομακοχώρια της Ξάνθης.

Εκκλησιασμοί σε Υπάρχοντες Ι.Ν. στα Πομακοχώρια Ν. Ξάνθης (Πρόγραμμα 2020)

αναρτήθηκε στις 1 Νοε 2019, 7:49 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 1 Νοε 2019, 7:49 π.μ. ]

Πραγματοποιήθηκε, την 30η Οκτ 2019, στα γραφεία του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, η σύσκεψη όλων των «αναδόχων» Συλλόγων, με την παρουσία εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, για τη σύνταξη του Προγράμματος «Εκκλησιασμοί σε υπάρχοντες Ι.Ν. στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, του 2020».
Το πρόγραμμα που συντάχθηκε, υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κκ Παντελεήμονα.
Οι εκκλησιασμοί, που προγραμματίστηκαν, είναι καταχωρημένοι, κατά μήνα, όπως στον συνημμένο Πίνακα.
Περισσότερα στοιχεία θα συμπεριληφθούν στην πληροφοριακή «αφίσα» (υπό σύνταξη), με το χάρτη της περιοχής, στην οποία θα τυπωθούν οι ημερομηνίες & φωτογραφίες των Ι.Ν. και Παρεκκλησίων, η οποία θα σταλεί σε ΜΜΕ, Φορείς και τα Ταξιδιωτικά γραφεία όλης της Χώρας, για την ενημέρωσή τους, ενώ ταυτόχρονα θα προωθηθεί για ανάρτηση σε Ιστοσελίδες και ηλεκτρονικές εφημερίδες.
Παρακαλούμε τυχόν άλλους, που ενδιαφέρονται (Φορείς, Συλλόγους, Ενώσεις, Σωματεία, κλπ), για τέλεση πρόσθετων εκκλησιασμών, στους συγκεκριμένους Ναούς και Παρεκκλήσια, να μας το γνωρίσουν, μέχρι και 10 Νοε.2019. (για να συμπεριληφθούν στη σχετική «αφίσα»).

Επίσκεψη του ΤΣ ΕΑΑΣ Ξάνθης στον Δήμαρχο Ξάνθης

αναρτήθηκε στις 1 Νοε 2019, 7:36 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 1 Νοε 2019, 7:36 π.μ. ]

Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και Μέλος του Τοπικού Συμβουλίου του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, πραγματοποίησαν Εθιμοτυπική Επίσκεψη στο νέο Δήμαρχο Ξάνθης κ. Εμμανουήλ Τσέπελη, ο οποίος τους υποδέχθηκε εγκάρδια στο Γραφείο του στις 31 Οκτ.2019.

Συνεχάρησαν τον κ. Τσέπελη, για την εκλογή του και για την ανάληψη των καθηκόντων του,ενώ του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο που επωμίσθηκε.

Αντηλλάγησαν απόψεις και του κατατέθηκαν οι προτάσεις μας, ενώ παράλληλα τον διαβεβαιώσαμε ότι οι Απόστρατοι της Ξάνθης, αναπόσπαστο κομμάτι της Τοπικής κοινωνίας, είναι διαχρονικά εθελοντές και αρωγοί στον Δήμο Ξάνθης, όπως εξάλλου και σε κάθε κρατικό και κοινωνικό φορέα, προς όφελος της Κοινωνίας της Ξάνθης και της Πατρίδας γενικότερα.

Ανάλογες εθιμοτυπικές επισκέψεις, θα συνεχισθούν, προς τους νεοεκλεγέντες για πρώτη φορά δύο (2) Βουλευτές ΝΔ &ΚΙΝΑΛ, όπως και στο Δήμαρχο Μύκης, στους οποίους έχει εκφραστεί εγγράφως η πρόθεσή μας από τις 23 Οκτ. 2019.

Επίσκεψη του ΤΣ ΕΑΑΣ Ξάνθης στον Αντιπεριφερειάρχη

αναρτήθηκε στις 24 Οκτ 2019, 11:36 μ.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 24 Οκτ 2019, 11:37 μ.μ. ]

Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και Μέλος του Τοπικού Συμβουλίου του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, πραγματοποίησαν Εθιμοτυπική Επίσκεψη στο νέο Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης κ. Νικόλαο Ευφραιμίδη, ο οποίος τους υποδέχθηκε εγκάρδια στο Γραφείο του στις 23 Οκτ. 2019.
Συνεχάρησαν  τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, τόσο για την εκλογή του, όσο και για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο υψηλών απαιτήσεων έργο που επωμίσθηκε.
Αντηλλάγησαν απόψεις, ενώ παράλληλα τον διαβεβαίωσαν ότι, οι Απόστρατοι της Ξάνθης, αναπόσπαστο κομμάτι της Τοπικής κοινωνίας, είναι διαχρονικά εθελοντές και αρωγοί στο πλευρό της ΠΕ Ξάνθης, όπως και κάθε κρατικού και κοινωνικού φορέα, προς όφελος της Κοινωνίας της Θράκης και της Πατρίδας γενικότερα.
Ανάλογες εθιμοτυπικές επισκέψεις μας, θα συνεχισθούν προς τους νεοεκλεγέντες για πρώτη φορά δύο (2) Βουλευτές ΝΔ & ΚΙΝΑΛ, όπως και στους Δημάρχους Ξάνθης και Μύκης, στους οποίους έχει εκφραστεί εγγράφως η πρόθεσή μας.

Προσκύνημα στη Β. Ήπειρο - Σεπ 2019

αναρτήθηκε στις 2 Οκτ 2019, 5:18 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 2 Οκτ 2019, 5:19 π.μ. ]

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Νομού Ξάνθης πραγματοποίησε, για 5η συνεχή χρονιά, Προσκύνημα στη Β. Ήπειρο, από 22 έως 26 Σεπ. 2019, υλοποιώντας την επιθυμία, μελών του και ανά την Ελλάδα Φίλων του. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των Ηρώων προγόνων μας, που στο Έπος του 1940/41 πολέμησαν μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός τους, για την Ελευθερία της Πατρίδος. Μεγάλος ο φόρος του αίματος, 7976 ήρωες πρόγονοί μας ... (Διαβάστε όλο το κείμενο)

Εκδήλωση για τα 566 Χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως - Ο Απόηχος της Αλώσεως στην Ελληνική Λαϊκή Ψυχή

αναρτήθηκε στις 17 Μαΐ 2019, 3:44 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 17 Μαΐ 2019, 3:44 π.μ. ]

Άγγιξε τις καρδιές και την ψυχή όλων όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση, στις 11 Μαΐου 2019 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, που παρουσιάστηκε από την 40 μελή χορωδία της Σχολής Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης με την παρουσία των Τοπικών Θρησκευτικών, Πολιτικών, Στρατιωτικών και άλλων Αρχών, όπως και συνολικά γύρω στα 370-380 άτομα.
Η εκδήλωση ήταν στην ουσία παράσταση υψηλού επιπέδου και περιελάμβανε ιστορική αφήγηση, που άρχισε από την 11η Μαΐου του 330 μ.Χ, που ο Μ. Κωνσταντίνος τέλεσε τα εγκαίνια της νέας πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη θέση της αρχαίας πόλης του Βυζαντίου, που ο ίδιος ονόμασε «Νέα Ρώμη» και στη συνέχεια ονομάστηκε ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ και έφτασε μέχρι και την αποφράδα ημέρα της 29η Μαΐου 1453, σε συνδυασμό με ταυτόχρονη προβολή εικόνας video, ποιητικό λόγο, σπάνιες μονωδίες και 12 επετειακά τραγούδια και θρήνους της Αλώσεως, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ’Σ. Στρατού, κ. Χαράλαμπος Λαλούσης, συνοδευόμενος από το σύνολο των Ανωτάτων Αξιωματικών και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Φρουράς Ξάνθης, ο Αστυνομικός Διευθυντής της ΑΔ Ξάνθης, κ. Χρήστος Σταμπουλής, ο Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Πόρτο Λάγος, κ Απόστολος Κυλίτσης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Μαλάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Ξάνθης κ. Ιωάννης Σπυριδόπουλος, οι Πρόεδροι και μέλη όλων των ‘’αναδόχων‘’ και άλλων Συλλόγων και Ενώσεων της Ξάνθης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχαήλ Λομβαρδέας. Παρόντες επίσης ήταν και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Ξάνθης κκ. Λύρατζης, Μελισσόπουλος, Παπαχρονης, Χατζηθεοδώρου, εκπρόσωπος του ΕΒΕ, όπως και αρκετοί Διευθυντές και Καθηγητές Γυμνασίων & Λυκείων και οι Χοράρχες τριών (3) Χορωδιών της Ξάνθης: κκ. Φώτιος Κοντός, Τριαντάφυλλος Σφυρής και ως εκπρόσωπος ο κ. Μιχαήλ Μηλούσης
Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους από τις Τοπικές αρχές που ανταποκρίθηκαν στην έγγραφη πρόσκληση μας και προσήλθαν, καλωσόρισε όλους τους παρόντες, αφού παρουσίασε στο κοινό τα βιογραφικά από τους βασικούς συντελεστές της εκδήλωσης, κάλεσε στο βήμα και απεύθυναν χαιρετισμούς, ο Δήμαρχος της Ξάνθης κ Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και ο Στρατηγός Διοικητής του Δ’ Στρατού, Αντγος Χαράλαμπος Λαλούσης και στη συνέχεια επακολούθησε η έναρξη του κυρίως μέρους της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση αν και είχε διάρκεια 140’ λεπτών, η υψηλή όμως ποιότητα της όπως όλων των συντελεστών της, καθήλωσε το κοινό, αφού μετέφεραν πλήρως τα συναισθήματα τους που άγγιξαν τις ψυχές όλων, αρχής γενομένης από τον ομιλητή κ. Ιωάννη Βεβενιώτη, τον αφηγητή κ. Ευάγγελο Στάμου, τους μονωδούς κκ. Δήμο Τσίμπο και Κωνσταντίνο Χριστογιώργο τον Χοράρχη κ. Θεόδωρο Κοκκορίκο και την άριστη 40μελή χορωδία τους
Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, στη συνέχεια, παρακάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμονα να κλείσει  την εκδήλωση, ο οποίος και πραγματοποίησε μια μεστή περιεχομένου σύνοψη της την οποία εμπλούτισε με τις παραινέσεις του, ευχαριστώντας ταυτόχρονα όλους τους συντελεστές από τους οποίους ζήτησε να μεταφερθούν οι ευχαριστίες του στον Μητροπολίτη Χαλκίδος κκ. Χρυσόστομο.
Επακολούθησε ο «αποχαιρετισμός» και το πηγαίο χειροκρότημα του κοινού προς τους συντελεστές της εκδήλωσης, έγινε ανταλλαγή δώρων εθιμοτυπίας και η συνηθισμένη ομαδική φωτογράφηση. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης και όσους  υποστήριξαν στην εκδήλωση.Συγκεκριμένα :
• Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου
• Δήμαρχο Ξάνθης, κ . Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο
• Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού, κ. Πασχάλη Λύρατζη
• Δ΄Σ. Στρατού.
• Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ)
• Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ξάνθης.
• ΜΜΕ.
• Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης
Η εκδήλωση τελείωσε ψάλλοντας όλοι μαζί «ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ» και στη συνέχεια τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ, αποχωρώντας με δακρυσμένα τα μάτια όλων!!!

Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους προσήλθαν.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Μ. Παρασκευή στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στον Εχίνο

αναρτήθηκε στις 5 Μαΐ 2019, 2:22 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 5 Μαΐ 2019, 2:23 π.μ. ]

Τις απογευματινές ώρες της Μεγάλης  Παρασκευής,  26 Απριλίου 2019, τελέστηκε για έβδομη συνεχή χρονιά η Ιερά Ακολουθία της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου Θρήνου, για τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων ,των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και για τους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας στον Εχίνο.
Μέσα με μια κατανυκτική ατμόσφαιρα πιστοί κάθε ηλικίας, παρακολούθησαν την Ιερά Ακολουθία όπου ιερούργησε ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Βρένος, ενώ έψαλλε δεκατετραμελής  χορωδία με χοράρχη τον κ. Αθανάσιο Βολοβότση.
Παρόντες στο εκκλησίασμα ήταν  Διοικητές, Αξιωματικοί και Οπλίτες από τις Στρατιωτικές  Μονάδες της περιοχής, ο Διοικητής και άνδρες του Αστυνομικού  Τμήματος Εχίνου, προσωπικό του Κέντρου Υγείας  Εχίνου, στους οποίους προστέθηκαν και 70-80  πιστοί χριστιανοί κάθε ηλικίας  που προσήλθαν από την Ξάνθη , με ένα μισθωμένο λεωφορείο και αρκετά ΙΧ οχήματα , για να εκκλησιαστούν και ταυτόχρονα να συμπαρασταθούν στους ακρίτες για την τόνωση του Θρησκευτικού, αλλά και του Εθνικού τους Φρονήματος.
Ο Επιτάφιος ήταν όμορφα στολισμένος και φωταγωγημένος, η Ιερά Ακολουθία τελέστηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ενώ όλο το εκκλησίασμα έψαλλε με κατάνυξη τα εγκώμια. Στη συνέχεια, επακολούθησε η Περιφορά του Επιταφίου  ακολουθώντας πορεία: Αστυνομικό Τμήμα -ΤΕ Εχίνου, Κέντρο Υγείας Εχίνου και επιστροφή στον Ιερό Ναό, ενώ η καμπάνα του Αγίου Γεωργίου χτυπούσε πένθιμα.
Χαρακτηριστικό δείγμα της αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή είναι το γεγονός ότι κατά την άφιξή μας με το λεωφορείο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, διήλθε από εμπρός μας θρησκευτική πομπή μουσουλμανικής κηδείας, για ενταφιασμό του νεκρού στο παρακείμενο νεκροταφείο. Σταθήκαμε με τον προσήκοντα σεβασμό προς τον νεκρό, ευχόμενοι ανάπαυση της ψυχής του και οι διερχόμενοι μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας ,μας ευχήθηκαν Καλή Ανάσταση.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, ιδιαίτερα σε όσους/ες προσήλθαν, στο Δ’ Σ. Στρατού για την προετοιμασία του Ιερού Ναού και τη διάθεση προσωπικού, στην ΑΔ Ξάνθης, που επιμελήθηκε για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, καθώς και την ΕΑΑΣ για την οικονομική κάλυψη των εξόδων στολισμού του Επιταφίου.

Εορτασμός Μάχης των Οχυρών στον Εχίνο

αναρτήθηκε στις 9 Απρ 2019, 8:39 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 9 Απρ 2019, 8:39 π.μ. ]

Εορτάσαμε και φέτος απ΄ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, την 78η επέτειο της έναρξης της μάχης των οχυρών (6 Απριλίου 1941). Απεδόθησαν οι οφειλόμενες τιμές στους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940, που έδωσαν τη ζωή τους, αρνούμενοι να παραδοθούν στον κατακτητή, μαχόμενοι μέχρι θανάτου για την τιμή των όπλων και την ελευθερία της Πατρίδας μας.
Έχουμε την τιμή, στην περιοχή μας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, να ευρίσκεται ένα τμήμα των οχυρών, αντίκρυ στο Πομακοχώρι Εχίνος, στο οποίο έπεσαν μαχόμενοι (8 απ’ αυτούς κάηκαν ζωντανοί) 34 ήρωες (30 χριστιανοί και 4 μουσουλμάνοι). Τιμή που μας υποχρεώνει σαν απογόνους αυτών των ηρώων, που ζούμε ελεύθεροι χάρις στη δική τους θυσία, να μην τους ξεχνάμε ποτέ μα ποτέ και να τους αποδίδουμε, σαν ελάχιστο φόρο στη μνήμη τους, τις οφειλόμενες τιμές.
Κυριακή Δ’ Νηστειών, 7/4/2019. Ο Άγιος Γεώργιος φόρεσε τα καλά του. Η εκκλησία στολισμένη και με νωπές ακόμα τις μνήμες από την Ιερά Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών που ψάλαμε πριν 2 ημέρες, της καμπάνας της όσους ήρθαν να εκκλησιαστούν και στη συνέχεια να εορτάσουν την ηρωική αντίσταση που προέβαλαν οι Ήρωες πρόγονοι μας απέναντι στον κατακτητή, υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας μας.
Στην θεία λειτουργία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από το διάκονο του, Νεκτάριο, τον αιδεσιμολογιότατο πρωτοπρεσβύτερο Σπάρταλη Γεώργιο και τον Στρατιωτικό ιερέα πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Κατσαρέλη. Ο Χορός των ιεροψαλτών ήταν από το Δ’ Σ. Στρατού.
Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας επακολούθησε λαμπρή τελετή, που διοργανώθηκε υποδειγματικά από το Δ’ Σώμα Στρατού, στο νέο υπερυψωμένο Μνημείο Πεσόντων υπέρ Πατρίδος, που σχεδόν ολοκληρώθηκε, έργο που εκτελείται από την ΠΕ Ξάνθης.
Στην τελετή συμμετείχαν, πολυμελής αντιπροσωπεία του Δ΄ Σώματος Στρατού με επικεφαλής Υποδιοικητή του Σώματος, Υποστράτηγο Τσιρίδη Αλέξανδρο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Στογιαννίδης Γρηγόριος, ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Σγουρίδης Παναγιώτης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νικόλαος Ευφραιμίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης εκπρόσωπος του Δημάρχου Μύκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, ο Λιμενάρχης Πόρτο Λάγους, το σύνολο των προέδρων από τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους Ξάνθης με μέλη τους και πλήθος πιστών που προσήλθαν με ΙΧΕ οχήματα, όπως και με λεωφορείο που εξασφάλισε το Παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ξάνθης, για τη μεταφορά των μελών του 
Τμήμα πολιτών Εθνοφυλάκων, ντυμένοι κανονικά με τη στολή του Έλληνα στρατιώτη, θεώρησαν χρέος τους να παραστούν και να τιμήσουν τους Ήρωες μας.
Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί, η συμμετοχή και φέτος των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, κατοίκων της περιοχής, μερικοί απ’ αυτούς ντυμένοι με τις τοπικές ενδυμασίες που τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτασμό. Ευχάριστη διαπίστωση ήταν η παγιοποίηση της παρουσίας αντιπροσωπείας μαθητών του Γυμνασίου Εχίνου με επικεφαλής την Διευθύντρια τους κα. Βορίδου Αναστασία και του Δημοτικού σχολείου Εχίνου με επικεφαλής τον Διευθυντή τους κ. Καραχούς Αχμέτ. Και στις δύο αντιπροσωπείες επικεφαλής είχαν την Ελληνική Σημαία. Παρούσα και η Διευθύντρια της Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης Π.Ε. Ξάνθης κα. Ντομπρίκη Δήμητρα.
Ηχηρή, αδικαιολόγητη έως και «προκλητική» μπορεί να χαρακτηρισθεί η απουσία, για μια ακόμη χρονιά του βουλευτή Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και ιδιαίτερα του Δημάρχου Μύκης στη διοικητική περιφέρεια του οποίου ανήκει ο Εχίνος, (από όπου και κατάγεται), που για ανεξήγητους λόγους ο ίδιος δεν έχει παραστεί ποτέ από αναλήψεως των καθηκόντων του, σε μια προγραμματισμένη ετήσια εκδήλωση προκαλώντας ευλόγως τα δυσμενή σχόλια και εικασίες. .
Εκεί στο Ηρώον, τελέστηκε διαδοχικά, επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα για τους ηρωικώς πεσόντες Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, όπως και η ανάλογη προσευχή από τον Σοφολογιότατο Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης, κ.κ. Μπιλάλ  Καραχαλήλ και του Ιμάμη κ. Ζατζηκαρά Χασάν Αχμέτ, για τους ήρωες πεσόντες Έλληνες, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που πολέμησαν γενναία κάτω από την ίδια Σημαία, για την ίδια Πατρίδα, την Ελλάδα μας. Πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο πεσόντων, ενώ στρατιωτικό άγημα προέβαινε σε ρίψη τιμητικών βολών.
Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Υποδιοικητή της 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ Συνταγματάρχη κ. Παπαστάμο Κωνσταντίνο, ο οποίος με εξιστόρησε με πάθος στους παρευρισκόμενους το χρονικό της 3ήμερης άνισης μάχης και περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές της άνισης μάχης των ηρώων μας. Παράλληλα ακουγόταν και ηχητική αναπαράσταση της μάχης.
Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, από τις Αρχές του τόπου και από διάφορους συλλόγους και οργανώσεις. Ζωηρό χειροκρότημα δέχθηκε η κατάθεση στεφάνου και φέτος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πομάκων καθώς και από τους μαθητές του Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου Εχίνου.
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε, από τη μουσική του Δ’ Σώματος Στρατού, ο Εθνικός μας Ύμνος ψαλλόμενος συγχρόνως από όλους τους παρευρισκομένους.
Δυστυχώς, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στο χωματόδρομο που οδηγεί στα Οχυρά καθιστώντας τον αδιάβατο, ακόμα και για οχήματα 4Χ4 που παγίως προβλέπει το Δ΄Σ. Στρατού και έτσι η μετάβαση επισκεπτών στο Οχυρό φέτος ήταν αδύνατη, δεδομένο που δημιούργησε την αυτονόητη απογοήτευση σε όσους προσήλθαν για το σκοπό αυτό, καθότι το Οχυρό ΕΧΙΝΟΣ είναι επισκέψιμο μόνο 1 ημέρα το χρόνο.
Οι όλες εκδηλώσεις έκλεισαν με την παράθεση εκ μέρους του Δ’ Σώματος Στρατού, μιας λιτής δεξίωσης, σε όλους τους προσκεκλημένους, στην αίθουσα του Μαθητικού Κέντρου Εχίνου.
Στο περιθώριο της δεξίωσης και παρουσία όλων των αρχών  ενημερώθηκαν, από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Υπτγο ε.α Γεώργιο Γεωργιάδης, ο βουλευτής και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, για τις προτάσεις που έχουν γίνει προ 2-ετίας από το Δ΄’Σ. Στρατού προς την ΠΕ Ξάνθης ΔΤΥ, που τις υπέβαλε στην Περιφέρεια ΑΜΑΘ με πρόταση για να εντάξει στον Προγραμματισμό την κατασκευή ασφαλτόστρωτου δρόμου προς τα Οχυρά ώστε αυτά να είναι βατά σε τροχοφόρα και συνεχώς επισκέψιμα όλο το χρόνο ,όπως συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά. Υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν και από τη δική τους θέση την προώθηση της επίλυσης του θέματος και τους εξέφρασε τις ευχαριστίες του.
Ο εορτασμός, ήταν λαμπρός και άρτια οργανωμένος. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολυπληθής. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπατριώτες, ενωμένοι και χωρίς τίποτα να τους χωρίζει, κάτω από τη σκέπη του ίδιου ουρανού, προσευχήθηκαν ο καθένας στο Θεό που πιστεύει, για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων ηρώων και απότισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς αυτούς, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ειρηνική συνύπαρξη σε μια πολυπολιτισμική περιοχή.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όσους βοήθησαν και επιμελήθηκαν τον καλλωπισμό των χώρων και την φροντίδα του Ιερού Ναού, όπως και το Τουριστικό Γραφείο ΤΑΣΙΟΣ Ο.Ε, που μας διέθεσε δωρεάν το λεωφορείο για τη μεταφορά μας.
Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και σε όλους τους Φορείς, αλλά και τους απλούς κατοίκους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και προσήλθαν αυτοβούλως χάριν του Ηθικού Χρέους και της Πατριωτικής τους συνείδησης, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους, για να αποτίσουν εμπράκτως και χωρίς σκοπιμότητες, την οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες «Υπέρ Πατρίδος». Τέλος ευχαριστούμε την ΕΑΑΣ, για την εκ μέρους της υποστήριξη.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ήταν διάχυτη η συγκίνηση του κόσμου, διέκρινα πολλούς να δακρύζουν, ειδικά όταν ο ομιλητής περιέγραφε τις τελευταίες ώρες των Ηρώων μας στο Οχυρό. ΟΧΙ αγαπητοί μου συμπατριώτες. Το βροντοφωνάζω σε κάθε επέτειο. Στους Ήρωες δεν αξίζουν δάκρυα. Αξίζει να τους θυμόμαστε καθημερινά με υπερηφάνεια και να τους τιμούμε με την παρουσία μας τις ημέρες εορτασμού του ηρωισμού τους.

Αιωνία τους η μνήμη!! Αθάνατοι !!
Και του χρόνου.

Ανταπόκριση στην Έκκληση για Βοήθεια σε Πυρόπληκτη Οικογένεια

αναρτήθηκε στις 22 Φεβ 2019, 12:20 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 22 Φεβ 2019, 12:21 π.μ. ]

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ευχαριστούν θερμά όσα από τα μέλη μας, αλλά και όσους ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή μας, της 11 Ιαν 2019, προσφέροντας οικονομική βοήθεια για την επισκευή της οικίας του Αρχιλοχία (ΤΧ) Γρηγορίου Παπαδόπουλου που καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά στις 27 Δεκ. 2019, στο χωριό Πετεινός Ξάνθης.

Δείτε την ανακοίνωση της ΕΑΑΣ Ξάνθης

1-10 of 23