Πανηγυρικός Εορτασμός των Αγίων Θεοπατόρων, Ιωακείμ & Άννης, στις ΘΕΡΜΕΣ (Λουτρά) Ξάνθης

αναρτήθηκε στις 10 Σεπ 2018, 4:51 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης

Χτύπησε και πάλι σήμερα Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018, η καμπάνα στο πλήρως ανακαινισμένο Παρεκκλήσιο, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στο πομακοχώρι Θέρμες.
Την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, προς τιμήν της εορτής των Αγίων Θεοπατόρων, τέλεσε ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων, επικουρούμενος στην τελετή από τον πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Γεώργιο Σπάρταλη, και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο. Έψαλε η χορωδία του ΚΑΠΗ Ξάνθης με χοράρχη τον κ. Αθανάσιο Βολοβότση.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ομίλησε για τη σημασία της εορτής των Αγίων Θεοπατόρων, ενώ ευχαρίστησε το εκκλησίασμα για την παρουσία του, το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης για τη συνεχή ανακαίνιση και φροντίδα του ναού καθώς και όλους του άλλους αναδόχους συλλόγους που εφαρμόζουν το πρόγραμμα «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης 2018».
Στον εορτασμό, προσήλθαν συνολικά πάνω από 150 άτομα, με 2 λεωφορεία, που εξασφάλισε το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης (για δωρεάν μεταφορά), καθώς και με αρκετά ΙΧΕ οχήματα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία του εκκλησιάσματος ήταν απλοί κάτοικοι της Ξάνθης, που ανταποκρίθηκαν έμπρακτα και με θέρμη στην πρόσκληση μας, καθώς και 25 - 30  παραθεριστές που βρίσκονται αυτήν την εποχή στην περιοχή, λόγω ιαματικών λουτρών. Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία από στρατιωτικές Μονάδες της περιοχής, αντιπροσωπεία της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων  Δημοσίων Υπαλλήλων κα Άννα Μπαλτζοπούλου.
Μετά τον εκκλησιασμό προσφέρθηκαν, σε όλο το εκκλησίασμα, από την ΕΑΑΣ καφέδες, αναψυκτικά και άλλα κεράσματα σε γειτονικό κατάστημα. Στο τέλος όσοι από τους παρευρισκομένους επιθυμούσαν, γευμάτισαν στα τοπικά καταστήματα, συμβάλλοντας έτσι στην μικροοικονομία της περιοχής.
Ο Σεβασμιώτατος, μας τίμησε με την παρουσία του στο κέρασμα και δεν παρέλειψε, όπως το συνηθίζει, να χαιρετίσει τους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους όπως και να περιέλθει από όλα τα καταστήματα και να χαιρετίσει όλους όσους βρισκόταν σ’ αυτά, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ειρηνική συμβίωση των συμπατριωτών χριστιανών και μουσουλμάνων.
Ευχαριστούμε θερμά όσους και όσες προσήλθαν, οι οποίοι  ταυτόχρονα  μας ενίσχυσαν οικονομικά για τη συνέχιση της ανακαίνισης του ναού, καθώς και τους φορείς και τα άτομα που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, τα μέλη μας Ταξχο ε.α. Αργύριο Ανδριώτη, Λγό ε.α Τιμολέοντα Ιωαννίδη και Αθλγό ε.α. Δήμητρα Ζουρνατζή, που από πολύ νωρίς το πρωί, προετοίμασαν τον Ιερό Ναό για την τελετή.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την κατασκευαστική εταιρεία Μακρίδης ΑΤΕ, για την δωρεάν ασφαλτόστρωση της εισόδου του Ι. Ναού.
Η συμβολή και η συμμετοχή σ’ αυτές τις εκδηλώσεις μας τονώνει το ηθικό και την πίστη, δίνοντάς μας το κουράγιο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση του Θρησκευτικού και του αλληλένδετου Εθνικού Φρονήματος των κατοίκων της ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Γράφειο ο Ταξίαρχος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης, Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος

Εκκλησιασμός στον Ι.Ν. Ιωακείμ & Άννης στις Θέρμες

αναρτήθηκε στις 18 Ιουν 2018, 9:56 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 18 Ιουν 2018, 9:57 π.μ. ]

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, μας υποδέχτηκε για άλλη μια φορά, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκκλησιασμοί σε Ιερούς Ναούς στα Πομακοχώρια Ξάνθης 2018». Ιερούργησε ο Αρχιμανδρίτης Πατέρας Θεόφιλος.
Ο εκκλησιασμός διοργανώθηκε με μέριμνα του «αναδόχου», Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, που εξασφάλισε δωρεά για τη μεταφορά όσων επιθυμούσαν ένα (1) λεωφορείο 70 θέσεων, με το οποίο μεταφέρθηκαν συνολικά 54 άτομα. Παρόντες ήταν επίσης και στρατιωτικοί από γειτονική Μονάδα. Έτσι ήχησε και πάλι η καμπάνα, άναψαν τα καντήλια της εκκλησίας, ακούστηκαν οι ψαλμωδίες και τα τροπάρια της Ορθοδοξίας στο χωριό Θέρμες Ξάνθης σε μια ατμόσφαιρα κατανυκτική, που σε συνδυασμό με το φυσικό καταπράσινο περιβάλλον, τους ήχους της φύσης και τα κελαϊδίσματα των πουλιών, αγαλλίασαν τις ψυχές μας και ευχαρίστησαν όλους τους παρευρισκομένους.
Μετά τον εκκλησιασμό, προσφέρθηκαν, από το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης, σε όλο το εκκλησίασμα, καφές και κεράσματα σε τοπικό κατάστημα του χωριού. Στη συνέχεια οι περισσότεροι γευμάτισαν, συμβάλλοντας έτσι και στην μικροοικονομία του χωριού.
Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν και γευμάτισαν συμπατριώτες μας Μουσουλμάνοι από τα γύρω χωριά, με τους οποίος ανταλλάξαμε εγκάρδιες ευχές για τη γιορτή τους, αποδεικνύοντας ότι οι διαφορετικές θρησκείες, δεν διαχωρίζουν τους κατοίκους της χώρας, αλλά τουναντίον τους ενώνουν.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους και όσες προσήλθαν, όπως και ιδιαιτέρως τα μέλη μας Ταξχους ε.α. Κουτσαϊμάνη Ιωάννη, Αριστοτέλη Τσότρα, Αργύρη Ανδριώτη και Σμχο ε.α Γεώργιο Γαβριηλίδη, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ευχαριστούμε επίσης το ταξιδιωτικό Γραφείο ΤΑΣΙΟΣ Ο.Ε, που διέθεσε δωρεάν ένα (1) λεωφορείο, όπως επίσης και τον συμπατριώτη μας Μουσουλμάνο κάτοικο της περιοχής, που καλλώπισε τον προαύλιο χώρο του ναού. (σσ. κούρεψε δωρεάν τα χόρτα).
O επόμενος εκκλησιασμός στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, είναι στις 24 Ιουν (ΚΥΡΙΑΚΗ) στον Ι. Ν. Αγ. Στυλιανού (στο χωριό ΩΡΑΙΟ), που θα τελεστεί με φροντίδα του «αναδόχου» (Σύλλογος ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ). Επίκαιρη πληροφόρηση, με χρόνους αναχώρησης λεωφορείου και τηλέφωνα για δηλώσεις συμμετοχής, θα υπάρξει με ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ στα ΜΜΕ.

Γράφει ο Υπτγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης, Πρόεδρος ΤΣ/ΕΑΑΣ Ξάνθης

Περισσότερες Φωτογραφίες

Συμμετοχή στο Συλλαλητήριο για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην Καβάλα

αναρτήθηκε στις 8 Ιουν 2018, 12:42 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 8 Ιουν 2018, 12:44 π.μ. ]

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, όπως και 16 ακόμη Σύλλογοι- Ενώσεις που συμμετείχαν στο Συλλαλητήριο της Καβάλας της 6ης Ιουν. 2018, ευχαριστούν θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, όπως και τον Δήμαρχο Ξάνθης, που ήταν παρόντες στο Εθνικό αυτό κάλεσμα για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Από την Ξάνθη συμμετείχαν στο Συλλαλητήριο 330 άτομα, που κινήθηκαν με λεωφορεία, τα οποία και ευχαριστούμε θερμά, όπως και τους άλλους που προσήλθαν με ΙΧ. Εκεί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενώσαμε τις φωνές μας με άλλες 8.000-10.000 άτομα, για να ακούσουν, όσοι παίρνουν αποφάσεις στην Αθήνα και στο Εξωτερικό για την ονομασία του Κρατιδίου των Σκοπίων (FYROM), ότι: << Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ>>.
Ευχαριστούμε επίσης τα ταξιδιωτικά γραφεία, που μας διέθεσαν δωρεάν τα 7 Λεωφορεία. Συγκεκριμένα: ΚΤΕΛ Ξάνθης (4), ΤΟΝΙΑΣ (2) και ΤΑΣΙΟΣ (1).
Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλα τα ΜΜΕ της Ξάνθης, που πρόβαλαν το Συλλαλητήριο και έτσι συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία με την ενημέρωση του κοινού.
Επιπρόσθετα δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες σε κάθε Συλλαλητήριο, που θα διοργανωθεί, για το Εθνικό Θέμα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ μας.

Για τους 17 Συλλόγους που συμμετείχαν
Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης, Πρόεδρος ΤΣ ΕΑΑΣ Ξάνθης

Περισσότερες φωτογραφίες

Συνέντευξη Προέδρου ΕΑΑΣ Ξάνθης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο

αναρτήθηκε στις 2 Ιουν 2018, 1:34 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 2 Ιουν 2018, 1:34 π.μ. ]

Την Πέμπτη 31 Μαι 2018 ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ξάνθης Υπτγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης έδωσε συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης ("ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ" 89.9FM) με τον απολογισμό των δράσεων της ΕΑΑΣ Ξάνθης. Επιγραμματικά τα θέματα που αναπτύχθηκαν είναι τα παρακάτω:
Δραστηριότητες που οργανώθηκαν ή συμμετείχε το Παράρτημα
29 Απρ. Μεθεόρτιος Εορτασμός στον Αγ. Γεώργιο ΣΑΤΡΕΣ
6 Μαϊ. Στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου ΓΛΑΥΚΗ
10 Μαϊ. Εκδήλωση από Δ’ Σ. Στρατού στο ΩΡΑΙΟ Πεσόντες Μουσουλμάνοι
13 Μαϊ. Στον Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου
13 Μαϊ. Επίσκεψη στο ΡΟΥΠΕΛ Αναβίωση Μάχης ΟΧΥΡΩΝ
19-20 Μαϊ. Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού
18-26 Μαϊ 18  Εκδρομή στην ΙΤΑΛΙΑ (ΒΕΝΕΤΙΑ -ΡΩΜΗ-ΣΙΕΝΑ -ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ)
29 Μαϊ. "Μνήμη Αλώσεως"- Εκδήλωση Εκκλησιαστικού Σχολείου
Μελοντικές Δραστηριότητες
Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια του 2018
3 Ιουν. στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Μέδουσας
17 Ιουν, στον Ι.Ν. Ιωακείμ & Άννης
Λοιπές Εκδηλώσεις
Ενημέρωση: Λήψη DNA για Ταυτοποίηση Άταφων Νεκρών Β.ΗΠΕΙΡΟΥ
ΕΚΔΡΟΜΕΣ 2018 –ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
19-26 Ιουν. 18 ΧΙΟΣ
23-26 Σεπ.18 Β. ΗΠΕΙΡΟΣ στους Άταφους Ήρωες (4ήμερη).

Διαπιστώσεις - Σχολιασμός ειδήσεων

"Ιδιωτική" επίσκεψη Τούρκου Υποψήφιου ΙΝΤΖΕ Μουχαρέμ ΘΡΑΚΗ (έχει εκφράσει δημόσια ότι η Ελλάδα κατέχει παρανόμως 18 Τουρκικά νησιά). Γιατί ενέκρινε το ΥΠΕΞ;
 Συνέχιση της φυλάκισης των 2 Ελλήνων Στρατιωτικών στις ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ) –Δικές μας Αντιδράσεις;
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Ντροπή στους Μειονοτικούς Περιφερειακούς Συμβούλους- Ευθύνες ΟΛΩΝ που τους ενέταξαν- Ενέργειες 
Εχθρικές Ενέργειες Τουρκίας και Δηλώσεις Τούρκων.
Τι έχουν να απαντήσουν τώρα οι "τοπικοί ειδικοί", που είχαν διαβλέψει οφέλη της επίσκεψης ERNTOGAN στη Θράκη;
"Δίγλωσσα" νηπιαγωγεία : Επερωτήσεις Πολιτικών Κομμάτων - Αντίθετοι οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι- ανακοινώσεις τοπικών φορέων ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ ––Απαράδεκτες δηλώσεις Βουλευτή Χουσεϊν Ζειμπέκ -Απάντηση από την Διδασκαλική Ομοσπονδία. Ανεξήγητη ‘’σιωπή’’ των άλλων Κόμματων Εξουσίας

Ακούστε όλη τη συνέντευξη στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού.

Η «Μάνα της προσφυγιάς»

αναρτήθηκε στις 14 Μαΐ 2018, 10:25 μ.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 14 Μαΐ 2018, 10:25 μ.μ. ]

Στα πλαίσια της «Παγκόσμιας ημέρας της Μητέρας», την Κυριακή 13 Μαΐου 2018,  μέλη και φίλοι του  Συλλόγου μας τιμήσαμε με Θεία Λειτουργία στο Εκκλησάκι του Ιωάννη του Θεολόγου, στο 7ο χιλ Εχίνου-Θέρμες, την «Μάνα της προσφυγιάς». Την μάνα των πατρίδων που χάθηκαν. Της Ιωνίας, της Καππαδοκίας, της Θράκης, του Πόντου.
Στο καταπράσινο περιβάλλον, που θυμίζει τις Ποντικές Άλπεις  ο π. Γεώργιος με την βοήθεια του χοράρχη κ. Αθανάσιου Βολοβότση και μελών της χορωδίας του  ΚΑΠΗ ανέπεμψε δεήσεις για την Μάνα των θυσιών, των  διωγμών, των τραγικών συνθηκών του ξεριζωμού και της προσφυγιάς και ευχές ευγνωμοσύνης και αγάπης για την Μητέρα μας, την Μαμά μας που κλείνει μέσα της την αγάπη, την προστασία, την φροντίδα, την καλοσύνη, την ασφάλεια , την εμπιστοσύνη.
"Κατεβήκαμε" στην πόλη όπου προσφέρθηκε καφές συνοδευόμενος από εξαιρετικά εδέσματα.
Ευχαριστούμε όσους παραβρέθηκαν η βοήθησαν στην επιτυχία της όμορφης αυτής εκδήλωσης.
Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Συνέντευξη - ποταμός του Προέδρου της ΕΑΑΣ Ξάνθης Υπτγου Γ. Γεωργιάδη στο kranosgr

αναρτήθηκε στις 30 Απρ 2018, 5:06 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 30 Απρ 2018, 5:06 π.μ. ]

Για το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών, την κρίση με την Τουρκία, τη στρατιωτική θητεία αλλά και τις εκλογές της ΕΑΑΣ, μίλησε στο kranosgr, ο Υποστράτηγος ε.α Γιώργος Γεωργιάδης.
Ο Πρόεδρος  των απόστρατων Ξάνθης, ο Υποστράτηγος Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην πλούσια δράση του τοπικού παραρτήματος.
Δείτε τα σχετικά videos στην ιστοσελίδα του kranosgr.

Πηγή: kranosgr.blogspot.gr

Εκκλησιασμός στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου & Αγ. Δημητρίου στις ΣΑΤΡΕΣ

αναρτήθηκε στις 30 Απρ 2018, 4:58 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 30 Απρ 2018, 4:58 π.μ. ]

Τελέστηκε στις 29 Απρ.2018, μεθεόρτιος εορτασμός μετ’ αρτοκλασίας, στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στις ΣΑΤΡΕΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος: ‘’Εκκλησιασμοί σε Ι.Ν. που υπάρχουν στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης 2018’’. Ο εκκλησιασμός διοργανώθηκε με πρωτοβουλία και φροντίδα του ‘’αναδόχου’’ Συλλόγου Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου Ξάνθης (Σ.Σ.Π.Δ.Υ), ο οποίος μίσθωσε και λεωφορείο για τη δωρεάν μεταφορά μελών, όπως και άλλων επιθυμούντων. Ιερούργησε ο αιδεσιμώτατος Πατήρ Γεώργιος Αρβανιτίδης.
Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και προσήλθαν γύρω στα 80-100 άτομα, με ένα (1) λεωφορείο και 3-4 ΙΧΕ οχήματα από την Ξάνθη και ένα (1) λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη, μέλη του Συλλόγου ‘’ΦΩΣ ΧΡΗΣΤΟΥ’’. Στο εκκλησίασμα παρόντες ήταν όλο το ΔΣ και αρκετά μέλη του ΣΣΠΔΥ, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μαρινος Σδρέβανος, ο Πρόεδρος και μέλη του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ο Ταμίας και μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, Στρατιωτικό προσωπικό από τις Μονάδες της περιοχής, καθώς και προσωπικό του Αστ. Τμήματος ΕΧΙΝΟΥ.
 Ή ατμόσφαιρα στη Θεία Λειτουργία ήταν κατανυκτική, το φυσικό τοπίο υποβλητικό, ενώ ακούστηκαν και πάλι οι ψαλμωδίες του Ιερέα και των Ψαλτών, που συνοδεύονταν από τους μελωδικούς ήχους της καμπάνας, όπως και από το κελάρυσμα των νερών του ποταμιού που ‘’τρέχει’’ δίπλα στην εκκλησία. Ο Ιερέας στο τέλος μας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία μας, ενώ θεώρησε ως ευλογία  και χαρά για τον ίδιο να ιερουργήσει στο εκκλησάκι, που βρίσκεται μέσα σ’ αυτό το σπάνιας ομορφιάς τοπίο.
Μετά τον εκκλησιασμό, στην επιστροφή ο ‘’ανάδοχος’’ Σύλλογος, παρέθεσε δωρεάν καφέ και άλλα εδέσματα, στο ξενοδοχείο ’’ΑΓΡΙΑΝΝΗ’’ της Ξάνθης, για όλο το εκκλησίασμα.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους/ όσες προσήλθαν, στην Πρόεδρο κ. Άννα Μπαλτζοπούλου όπως και σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΣΠΔΥ, που επιμελήθηκαν, καλλώπισαν και στόλισαν με ολοκαίνουργες σημαίες, λάβαρα, αλλά και λουλούδια το Ιερό Παρεκκλήσι, στην Πρόεδρο αλλά και τα μέλη του Συλλόγου ‘’Φως Χριστού’’ που προσήλθαν για 3η χρονιά από τη Θεσσαλονίκη, για να εκκλησιαστούν μαζί μας καθώς και στο Στρατηγό Διοικητή του Δ’ Σ. Στρατού, κ Γεώργιο Καμπά, για την διάθεση της φορητής μεγαφωνικής συσκευής.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες και από εμάς, στο Δήμαρχο Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά, ο οποίος επιλήφθηκε και προσήλθε χωματουργικό μηχάνημα και απομάκρυνε αμέσως βράχο που είχε αποκολληθεί λόγω διαβρώσεων και έθετε το εξωκλήσι και σε κίνδυνο καταπλάκωσης και άμεσου κινδύνου το εκκλησίασμα.
Το εκκλησάκι που κτίστηκε ισόγειο το 1965 και ανακαινίσθηκε πλήρως το 2014, δυστυχώς συνεχίζει να είναι ημιυπόγειο, ενώ ταυτόχρονα στερείται ηλεκτρικού ρεύματος και σύνδεσης με τη ΔΕΗ. Ευελπιστούμε ότι ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, θα προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες με την αρμόδια ΔΤΥ, για την επίλυση ενός χρονίζοντος και πλήρως τεκμηριωμένου  αιτήματος μας, για την αποκατάσταση του προαυλίου (να ξαναγίνει ισόγειος ο ναός) και την αντιπλημμυρική προστασία του ναού. (πρόταση εκκρεμεί από την ΔΤΥ/ ΠΕ Ξάνθης και παλινδρομεί από το 2015).
O επόμενος εκκλησιασμός στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, είναι στις 6 Μαϊ (ΚΥΡΙΑΚΗ) στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στη ΓΛΑΥΚΗ (μέσα στο Στρατόπεδο), όπου και θα τελεστεί με φροντίδα του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης ‘’Αλησμόνητες Πατρίδες’’.

Γράφει ο Υπτγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης, Πρόεδρος ΤΣ/ΕΑΑΣ Ξάνθης

Συνέντευξη Προέδρου ΕΑΑΣ Ξάνθης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο

αναρτήθηκε στις 30 Απρ 2018, 4:48 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 30 Απρ 2018, 4:50 π.μ. ]

Την Πέμπτη 26 Απρ 2018 ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ξάνθης Υπτγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης έδωσε συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης ("ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ" 89.9FM) με τον απολογισμό των δράσεων της ΕΑΑΣ Ξάνθης. Επιγραμματικά τα θέματα που αναπτύχθηκαν είναι τα παρακάτω:
Δραστηριότητες που οργανώθηκαν ή συμμετείχε το Παράρτημα
1 Απρ. Επέτειος Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ
6 Απρ. Περιφορά Επιταφίου στον Αγ. Γεώργιο ΕΧΙΝΟΥ
7 Απρ. Ανάσταση στον Αγ. Γεώργιο ΕΧΙΝΟΥ
15 Απρ. Δοξολογία – Εορτασμός Μάχης ΟΧΥΡΩΝ στον ΕΧΙΝΟ.
23 Απρ. Εορτασμός του Προστάτη του Στρατού Ξηράς Αγ. Γεωργίου
Μελοντικές Δραστηριότητες
Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια του 2018
29 Απρ. Μεθεόρτιος Εορτασμός στον Αγ. Γεώργιο ΣΑΤΡΕΣ
6 Μαϊ. Στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου ΓΛΑΥΚΗΣ
13 Μαϊ. Στον Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου
3 Ιουν. στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου ΜΕΔΟΥΣΑΣ
Λοιπές Εκδηλώσεις
ΕΚΔΡΟΜΕΣ 2018
18-26 Μαϊ ΙΤΑΛΙΑ (ΒΕΝΕΤΙΑ -ΡΩΜΗ-ΣΙΕΝΑ -ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ)
19-26 Ιουν ΧΙΟΣ
20-23 Σεπ. Β. ΗΠΕΙΡΟΣ στους Άταφους Ήρωες (4ήμερη)
Διαπιστώσεις - Σχολιασμός ειδήσεων
Αντί Μνημοσύνου: 13 Απρ. Θάνατος του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου από την Πτώση Mirage - ΑΘΑΝΑΤΟΣ ή ΝΕΚΡΟΣ
Εχθρικές ενέργειες Τουρκίας και δηλώσεις Τούρκων
Συνέχιση της φυλάκισης των 2 Ελλήνων Στρατιωτικών στις ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ– Προτάσεις & δικές μας αντιδράσεις.
Εχθρικές ενέργειες Τουρκίας και δηλώσεις Τούρκων.
Τι έχουν να απαντήσουν τώρα οι "τοπικοί ειδικοί", που είχαν διαβλέψει οφέλη της επίσκεψης ERNTOGAN στη Θράκη
"Δίγλωσσα" νηπιαγωγεία: επερωτήσεις πολιτικών κομμάτων - Αντίθετοι οι διδασκαλικοί σύλλογοι-Ανακοινώσεις τοπικών φορέων ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ –Απαράδεκτες δηλώσεις Βουλευτή Χουσεϊν Ζειμπέκ - Απάντηση από την διδασκαλική ομοσπονδία. Ανεξήγητη "σιωπή" των άλλων κόμματων εξουσίας
Ορκωμοσία ΑΘΕΩΝ


Ακούστε όλη τη συνέντευξη στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού.

Εορτασμός "Μάχης των Οχυρών 6-10 Απρ. 1941" στον Εχίνο

αναρτήθηκε στις 17 Απρ 2018, 5:27 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 17 Απρ 2018, 5:27 π.μ. ]

Με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μας για τον αδόκητο χαμό του Ήρωα Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου και με τη σκέψη μας στους δύο φυλακισμένους στις τουρκικές φυλακές στρατιωτικούς μας, τον Ανθυπολοχαγό (ΜΧ) Άγγελο Μητρετώδη και τον Λοχία (ΜΧ) Δημήτρη Κούκλατζη, εορτάστηκε και φέτος απ΄ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, η 77η επέτειος της ‘’Μάχης των Οχυρών’’. Απεδόθησαν οι οφειλόμενες τιμές στους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940/1941, που έδωσαν τη ζωή τους, αρνούμενοι να παραδοθούν στον κατακτητή, μαχόμενοι μέχρι θανάτου για την τιμή των όπλων και την ελευθερία της Πατρίδας μας.
Έχουμε την τιμή, στην περιοχή μας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, να ευρίσκεται ένα τμήμα των οχυρών, αντίκρυ στο πομακοχώρι Εχίνος, το οχυρό ‘’ΕΧΙΝΟΣ’’, στο οποίο έπεσαν μαχόμενοι δίπλα-δίπλα, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι κάτω από την ίδια σημαία για την Πατρίδα μας. Τιμή που μας υποχρεώνει, ως απογόνους αυτών των ηρώων που ζούμε ελεύθεροι χάρις στη δική τους θυσία, να μην τους ξεχνάμε ποτέ μα ποτέ και να τους αποδίδουμε, σαν ελάχιστο φόρο στη μνήμη τους, τις οφειλόμενες τιμές.
Κυριακή του Θωμά, 15/4/2018. Ο Άγιος Γεώργιος φοράει τα καλά του. Η εκκλησία στολισμένη και με νωπές ακόμα τις μνήμες από τους χαρμόσυνους αναστάσιμους ήχους που ψάλαμε πριν μια βδομάδα, το βράδυ της Ανάστασης του Χριστού μας, καλεί και πάλι κτυπώντας η καινούργια ηλεκτρική καμπάνα, τους πιστούς να εορτάσουν την διπλή γιορτή. Θρησκευτική και Εθνική. Την Ψηλάφηση του Αποστόλου Θωμά και την ηρωική αντίσταση που προέβαλαν οι Ήρωες πρόγονοι μας απέναντι στον κατακτητή, υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας μας.
Στην θεία λειτουργία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από τους δύο διακόνους του, τον Νεκτάριο και τον Παναγιώτη και τον αιδεσιμολογιότατο πρωτοπρεσβύτερο Σπάρταλη Γεώργιο. Τον χορό των ψαλτών αποτέλεσε μέρος της χορωδίας του Δήμου Ξάνθης με επικεφαλής τον κ. Βολοβότση Αθανάσιο.
Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας επακολούθησε λαμπρή τελετή, που διοργανώθηκε υποδειγματικά από το Δ’ Σώμα Στρατού, στο παρακείμενο Ηρώον Πεσόντων υπέρ Πατρίδος.
Στην τελετή συμμετείχαν: πολυμελής αντιπροσωπεία του Δ΄ Σώματος Στρατού με επικεφαλής τον ίδιο τον Διοικητή του Σώματος, Αντιστράτηγο Καμπά Γεώργιο, ο επίτιμος Διοικητής του, Στρατηγός ε. α. Αικατερίνης Δημήτριος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. κ. Στογιαννίδης Γρηγόριος και Γιαννακίδης Ευστάθιος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. κ. Εμμανουηλίδης Δημήτριος και Μορφίδης Κων/νος, ο επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και νυν βουλευτής Έβρου ΝΔ κ. Δημοσχάκης Αναστάσιος, ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Σγουρίδης Παναγιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Μύκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Ιωάννης Καραμανλής, εκπρόσωπος του Διοικητή Πυροσβεστικής Ξάνθης, ο Λιμενάρχης Πόρτο Λάγους, το σύνολο των προέδρων από τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους Ξάνθης με μέλη τους και πλήθος πιστών που προσήλθαν με ΙΧΕ οχήματα, όπως και με δύο (2) λεωφορεία που εξασφάλισε, για τα μέλη του και το κοινό, το Παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑΣ) Ξάνθης.
Παρέστησαν επίσης οι διευθυντές και καθηγητές της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης της ΠΕ Ξάνθης, Μαθητές με τις Σημαίες του Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου Εχίνου, συνοδευόμενοι, από καθηγητές και την Γυμνασιάρχη, όπως και από διδασκάλους και τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου, αντιστοίχως. Παρευρέθη επίσης και αντιπροσωπεία μαθητών του 1ου Λυκείου Ξάνθης με επικεφαλής τον καθηγητή τους κ. Αργύριο Διαμαντή, που θεώρησαν χρέος τους να παραστούν και να τιμήσουν τους Ήρωες μας.
Τμήμα Εθνοφυλάκων, ντυμένοι κανονικά με τη στολή του Έλληνα στρατιώτη, θεώρησαν χρέος τους να παραστούν και να τιμήσουν τους Ήρωες μας. Συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του κ. Λαζαριώτη Νικολάου, ανιψιού του Ήρωα πεσόντα Λοχία Ρήγα Δημητρίου.
Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί, η συμμετοχή και φέτος των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, κατοίκων της περιοχής που τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτασμό. Ηχηρή, αδικαιολόγητη έως και «προκλητική» μπορεί να χαρακτηρισθεί η απουσία από την τελετή, για μια ακόμη χρονιά του βουλευτή Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και του Δημάρχου Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά στα όρια του οποίου ανήκει το οχυρό και το Μνημείο Εχίνος, στο όποιο έπεσαν και ομόθρησκοι τους και μάλιστα από την περιοχή. Γιατί άραγε επιμένουν ανεξήγητα και δεν τιμούν τους Ήρωες του Οχυρού που έπεσαν υπέρ Πατρίδος;;; (σσ: δεν έχουν παραβρεθεί ποτέ).
Εκεί στο Ηρώον, τελέστηκε διαδοχικά, επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα για τους ηρωικώς πεσόντες Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, όπως και η ανάλογη προσευχή από τον Σοφολογιότατο Μουφτή Ξάνθης, κ.κ. Σινίκογλου, για τους ήρωες πεσόντες Έλληνες, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που πολέμησαν γενναία κάτω από την ίδια Σημαία, για την ίδια Πατρίδα, την Ελλάδα μας. Πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο πεσόντων, ενώ στρατιωτικό άγημα προέβαινε σε ρίψη τιμητικών βολών.
Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Διοικητή της 29 ΜΠΤΑΞ ΠΖ Ταξίαρχο κ. Χατζηγεωργίου Γεώργιο, ο οποίος εξιστόρησε στους παρευρισκόμενους το χρονικό της 3ήμερης άνισης μάχης και περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές των ηρώων μας. Παράλληλα ακουγόταν και ηχητική αναπαράσταση της μάχης.
Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, από τις Αρχές του τόπου και από διάφορους συλλόγους και οργανώσεις. Ζωηρό χειροκρότημα δέχθηκε η κατάθεση στεφάνου και φέτος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πομάκων καθώς και από τους μαθητές του Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου Εχίνου.
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε, από τη μουσική του Δ’ Σώματος Στρατού, ο Εθνικός μας Ύμνος ψαλλόμενος συγχρόνως από όλους τους παρευρισκομένους.
Χαιρετισμό απηύθηνε ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, Στρατηγός Καμπάς Γεώργιος
Με το τέλος της τελετής, όσοι από τους παρευρισκομένους επιθυμούσαν, μεταφέρθησαν με ειδικά οχήματα του Δ’ Σώματος Στρατού στο οχυρό, όπου τους έγινε ξενάγηση στο εσωτερικό του.
Οι όλες εκδηλώσεις έκλεισαν με την παράθεση εκ μέρους του Δ’ Σώματος Στρατού, μιας λιτής δεξίωσης, σε όλους τους προσκεκλημένους, στην αίθουσα του Μαθητικού Κέντρου Εχίνου.
Ο εορτασμός, ήταν λαμπρός και άρτια οργανωμένος. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολυπληθής. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπατριώτες, ενωμένοι και χωρίς τίποτα να τους χωρίζει, κάτω από τη σκέπη του ίδιου ουρανού, προσευχήθηκαν ο καθένας στο Θεό που πιστεύει, για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων  ηρώων και απότισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς αυτούς, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ειρηνική συνύπαρξη σε μια πολυπολιτισμική περιοχή.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και σε όλους τους Φορείς, αλλά και τους απλούς κατοίκους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα  και προσήλθαν αυτοβούλως χάριν του Ηθικού Χρέους και της Πατριωτικής τους συνείδησης, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους, για να αποτίσουν εμπράκτως και χωρίς σκοπιμότητες, την οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες «Υπέρ Πατρίδος». Ευχαριστούμε το ταξιδιωτικό Γραφείο ΤΑΣΙΟΣ Ο.Ε, για τη δωρεά διάθεση δύο(2) λεωφορείων, για την κίνηση μας από και προς τον Εχίνο.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ήταν διάχυτη η συγκίνηση του κόσμου, διέκρινα πολλούς να δακρύζουν. ΟΧΙ αγαπητοί μου συμπατριώτες. Στους Ήρωες δεν αξίζουν δάκρυα. Αξίζει να τους θυμόμαστε καθημερινά με υπερηφάνεια και να τους τιμούμε με την παρουσία μας τις ημέρες εορτασμού του ηρωισμού τους.
Αιωνία τους η μνήμη!! Αθάνατοι !!

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α Αργύριος Ανδριώτης, Μέλος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης

Περισσότερες φωτογραφίες

Ανάσταση στον Αγ. Γεώργιο Εχίνου

αναρτήθηκε στις 17 Απρ 2018, 5:17 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 17 Απρ 2018, 5:19 π.μ. ]

Τελέστηκε και φέτος από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κκ. Παντελεήμονα, η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στον ΕΧΙΝΟ Ξάνθης, για όσους ήταν σε υπηρεσία, επικουρούμενος από τον Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ και Iεροδιάκονο.
Στο εκκλησίασμα παρευρέθησαν, ο Διοικητής, Αξιωματικοί και Οπλίτες του ΤΕ Εχίνου, ο Διοικητής  και προσωπικό του Αστ. Τμήματος ΕΧΙΝΟΥ, η Ιατρός και προσωπικό του Κέντρου Υγείας, όπως και άλλοι Χριστιανοί με τις οικογένειές τους που αφίχθησαν από την Ξάνθη, συνολικά 30-40 άτομα, για να εκκλησιαστούν και ταυτόχρονα να συμπαρασταθούν ηθικά στους "ακρίτες" της περιοχής μας. Μεταξύ αυτών ήταν με τις οικογένειές τους ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και μέλη του Παραρτήματος της ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ο Πρόεδρος και μέλη της Ενώσεως Αποστράτων Αστυνομικών, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών ΤΔ Ξάνθης, η Γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Εχίνου, όπως και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης
Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική, ενώ με το "δεύτε λάβετε φώς", διαδοχικά όλοι έλαβαν ξεχωριστά το ανέσπερο φως από το Σεβασμιώτατο. Στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο, αναγνώσθηκε το Ιερό Ευαγγέλιο και όλοι μαζί έψαλλαν το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ενώ ταυτόχρονα ακούγονταν πότε ο χαρμόσυνος ήχος της καμπάνας και άλλοτε το γλυκό κελάρυσμα του νερού του ποταμιού που ρέει δίπλα στην εκκλησία. Την ίδια ώρα συνέπεσε και ακούστηκε το σύντομο κάλεσμα του Ιμάμη από το γειτονικό Τζαμί, για τη νυκτερινή Προσευχή των Μουσουλμάνων συμπατριωτών μας του Εχίνου.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, "τσούγκρισε" με όλους το παραδοσιακό "κόκκινο" αυγό που προσέφερε σε όλους, μαζί με τις ευχές του.
Ανταλλάξαμε τις ευχές μας και τέλος αναχωρήσαμε για Ξάνθη, με περίσσια ικανοποίηση που συναποτελέσαμε και μείς το εκκλησίασμα, παρακολουθώντας την Αναστάσιμη Ακολουθία, συντροφιά με τους ακρίτες μας.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, σε όσους προσήλθαν και συμπαραστάθηκαν ηθικά σε αυτούς που "Φυλάνε Θερμοπύλες" στην περιοχή
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Γράφει ο Υπτγος  ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης, Πρόεδρος ΤΣ/ΕΑΑΣ Ξάνθης

Δείτε το σχετικό video


1-10 of 44