Εκκλησιασμός στον Ι.Ν. Ιωακείμ & Άννης στις Θέρμες (9 Σεπ 2019)

αναρτήθηκε στις 18 Σεπ 2019, 7:08 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 18 Σεπ 2019, 7:08 π.μ. ]

Πανηγυρικός Εορτασμός των Αγίων Θεοπατόρων, Ιωακείμ & Άννης, στις ΘΕΡΜΕΣ (Λουτρά) Ξάνθης.
     Τελέστηκε σήμερα 9 Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Δευτέρα, με κάθε επισημότητα και το προβλεπόμενο τελετουργικό, Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, προς τιμήν της εορτής των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο, στο πομακοχώρι Θέρμες,
    Την λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων, επικουρούμενος στην τελετή από τον πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Γεώργιο Σπάρταλη και τον Ιεροδιάκονο Νεκτάριο. Η μικτή χορωδία Βυζαντινής μουσικής του ΚΑΠΗ Ξάνθης, με χοράρχη τον κ. Αθανάσιο Βολοβότση, βοήθησε στην Θεία Λειτουργία.
    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ομίλησε για τη σημασία της εορτής των Αγίων Θεοπατόρων, ενώ ευχαρίστησε το εκκλησίασμα για τη παρουσία του, όπως και το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, για τη συνεχή ανακαίνιση και φροντίδα του ναού.
    Η όλη εορτή πραγματοποιήθηκε με μέριμνα του «αναδόχου», Παράρτημα Ν. Ξάνθης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια Ν. Ξάνθης 2019».
    Στον εορτασμό, αν και ήταν εργάσιμη ημέρα, προσήλθαν συνολικά περί τους 150 προσκυνητές, με 2 λεωφορεία, που εξασφάλισε το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης (για δωρεάν μεταφορά), καθώς και με αρκετά ΙΧΕ οχήματα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία του εκκλησιάσματος ήταν απλοί κάτοικοι της Ξάνθης, που ανταποκρίθηκαν έμπρακτα και με θέρμη στην πρόσκληση μας, καθώς και 25 - 30 παραθεριστές που βρίσκονται αυτήν την εποχή στην περιοχή, λόγω ιαματικών λουτρών. Επίσης παραβρέθηκε, για πρώτη φορά, αφιχθείς από την Αθήνα για το σκοπό αυτό, ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Αντιστράτηγος ε.α Ροζής Βασίλειος, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης κ. Απόστολος Ελευθεριάδης, αντιπροσωπεία της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης με επί κεφαλής τον πρόεδρό της κ. Θεοφάνη Καραμπιπέρη και η πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Ξάνθης κ. Άννα Μπαλτζοπούλου. 
    Έτσι ήχησε και πάλι η καμπάνα του ναού, άναψαν τα καντήλια των Αγίων, ακούστηκαν οι ψαλμωδίες και τα τροπάρια της Ορθοδοξίας στη μνήμη των Αγίων.
    Μετά τον εκκλησιασμό προσφέρθηκαν, σε όλο το εκκλησίασμα, από την ΕΑΑΣ καφέδες, αναψυκτικά και άλλα κεράσματα σε γειτονικό κατάστημα. Ο Σεβασμιώτατος, μας τίμησε με την παρουσία του στο κέρασμα και δεν παρέλειψε, όπως το συνηθίζει, να χαιρετίσει τους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους του καταστήματος, όπως και όλους όσους βρισκόταν στην γύρω περιοχή, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ειρηνική συμβίωση των συμπατριωτών χριστιανών και μουσουλμάνων.
    Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα Τουριστικά Γραφεία του ΚΤΕΛ Ξάνθης και «TASIOS Travel» που μας παραχώρησαν δωρεάν τα λεωφορεία για την μετακίνηση των προσκυνητών. Ευχαριστούμε όμως θερμά όσους και όσες προσήλθαν, οι οποίοι  ταυτόχρονα  μας ενίσχυσαν οικονομικά για τη συνέχιση της ανακαίνισης του ναού, καθώς και τους φορείς και τα άτομα που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Έτσι μας τονώνετε το ηθικό και την πίστη, δίνοντάς μας το κουράγιο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση του Θρησκευτικού μας φρονήματος, αλλά και του αλληλένδετου Εθνικού Φρονήματος των κατοίκων της ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Εκδήλωση για τα 566 Χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως - Ο Απόηχος της Αλώσεως στην Ελληνική Λαϊκή Ψυχή

αναρτήθηκε στις 17 Μαΐ 2019, 3:44 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 17 Μαΐ 2019, 3:44 π.μ. ]

Άγγιξε τις καρδιές και την ψυχή όλων όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση, στις 11 Μαΐου 2019 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, που παρουσιάστηκε από την 40 μελή χορωδία της Σχολής Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης με την παρουσία των Τοπικών Θρησκευτικών, Πολιτικών, Στρατιωτικών και άλλων Αρχών, όπως και συνολικά γύρω στα 370-380 άτομα.
Η εκδήλωση ήταν στην ουσία παράσταση υψηλού επιπέδου και περιελάμβανε ιστορική αφήγηση, που άρχισε από την 11η Μαΐου του 330 μ.Χ, που ο Μ. Κωνσταντίνος τέλεσε τα εγκαίνια της νέας πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στη θέση της αρχαίας πόλης του Βυζαντίου, που ο ίδιος ονόμασε «Νέα Ρώμη» και στη συνέχεια ονομάστηκε ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ και έφτασε μέχρι και την αποφράδα ημέρα της 29η Μαΐου 1453, σε συνδυασμό με ταυτόχρονη προβολή εικόνας video, ποιητικό λόγο, σπάνιες μονωδίες και 12 επετειακά τραγούδια και θρήνους της Αλώσεως, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ’Σ. Στρατού, κ. Χαράλαμπος Λαλούσης, συνοδευόμενος από το σύνολο των Ανωτάτων Αξιωματικών και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Φρουράς Ξάνθης, ο Αστυνομικός Διευθυντής της ΑΔ Ξάνθης, κ. Χρήστος Σταμπουλής, ο Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Πόρτο Λάγος, κ Απόστολος Κυλίτσης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Μαλάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Ξάνθης κ. Ιωάννης Σπυριδόπουλος, οι Πρόεδροι και μέλη όλων των ‘’αναδόχων‘’ και άλλων Συλλόγων και Ενώσεων της Ξάνθης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχαήλ Λομβαρδέας. Παρόντες επίσης ήταν και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Ξάνθης κκ. Λύρατζης, Μελισσόπουλος, Παπαχρονης, Χατζηθεοδώρου, εκπρόσωπος του ΕΒΕ, όπως και αρκετοί Διευθυντές και Καθηγητές Γυμνασίων & Λυκείων και οι Χοράρχες τριών (3) Χορωδιών της Ξάνθης: κκ. Φώτιος Κοντός, Τριαντάφυλλος Σφυρής και ως εκπρόσωπος ο κ. Μιχαήλ Μηλούσης
Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους από τις Τοπικές αρχές που ανταποκρίθηκαν στην έγγραφη πρόσκληση μας και προσήλθαν, καλωσόρισε όλους τους παρόντες, αφού παρουσίασε στο κοινό τα βιογραφικά από τους βασικούς συντελεστές της εκδήλωσης, κάλεσε στο βήμα και απεύθυναν χαιρετισμούς, ο Δήμαρχος της Ξάνθης κ Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και ο Στρατηγός Διοικητής του Δ’ Στρατού, Αντγος Χαράλαμπος Λαλούσης και στη συνέχεια επακολούθησε η έναρξη του κυρίως μέρους της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση αν και είχε διάρκεια 140’ λεπτών, η υψηλή όμως ποιότητα της όπως όλων των συντελεστών της, καθήλωσε το κοινό, αφού μετέφεραν πλήρως τα συναισθήματα τους που άγγιξαν τις ψυχές όλων, αρχής γενομένης από τον ομιλητή κ. Ιωάννη Βεβενιώτη, τον αφηγητή κ. Ευάγγελο Στάμου, τους μονωδούς κκ. Δήμο Τσίμπο και Κωνσταντίνο Χριστογιώργο τον Χοράρχη κ. Θεόδωρο Κοκκορίκο και την άριστη 40μελή χορωδία τους
Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, στη συνέχεια, παρακάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμονα να κλείσει  την εκδήλωση, ο οποίος και πραγματοποίησε μια μεστή περιεχομένου σύνοψη της την οποία εμπλούτισε με τις παραινέσεις του, ευχαριστώντας ταυτόχρονα όλους τους συντελεστές από τους οποίους ζήτησε να μεταφερθούν οι ευχαριστίες του στον Μητροπολίτη Χαλκίδος κκ. Χρυσόστομο.
Επακολούθησε ο «αποχαιρετισμός» και το πηγαίο χειροκρότημα του κοινού προς τους συντελεστές της εκδήλωσης, έγινε ανταλλαγή δώρων εθιμοτυπίας και η συνηθισμένη ομαδική φωτογράφηση. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης και όσους  υποστήριξαν στην εκδήλωση.Συγκεκριμένα :
• Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου
• Δήμαρχο Ξάνθης, κ . Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο
• Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού, κ. Πασχάλη Λύρατζη
• Δ΄Σ. Στρατού.
• Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ)
• Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ξάνθης.
• ΜΜΕ.
• Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης
Η εκδήλωση τελείωσε ψάλλοντας όλοι μαζί «ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ» και στη συνέχεια τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ, αποχωρώντας με δακρυσμένα τα μάτια όλων!!!

Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους προσήλθαν.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Μ. Παρασκευή στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στον Εχίνο

αναρτήθηκε στις 5 Μαΐ 2019, 2:22 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 5 Μαΐ 2019, 2:23 π.μ. ]

Τις απογευματινές ώρες της Μεγάλης  Παρασκευής,  26 Απριλίου 2019, τελέστηκε για έβδομη συνεχή χρονιά η Ιερά Ακολουθία της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου Θρήνου, για τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων ,των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και για τους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας στον Εχίνο.
Μέσα με μια κατανυκτική ατμόσφαιρα πιστοί κάθε ηλικίας, παρακολούθησαν την Ιερά Ακολουθία όπου ιερούργησε ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Βρένος, ενώ έψαλλε δεκατετραμελής  χορωδία με χοράρχη τον κ. Αθανάσιο Βολοβότση.
Παρόντες στο εκκλησίασμα ήταν  Διοικητές, Αξιωματικοί και Οπλίτες από τις Στρατιωτικές  Μονάδες της περιοχής, ο Διοικητής και άνδρες του Αστυνομικού  Τμήματος Εχίνου, προσωπικό του Κέντρου Υγείας  Εχίνου, στους οποίους προστέθηκαν και 70-80  πιστοί χριστιανοί κάθε ηλικίας  που προσήλθαν από την Ξάνθη , με ένα μισθωμένο λεωφορείο και αρκετά ΙΧ οχήματα , για να εκκλησιαστούν και ταυτόχρονα να συμπαρασταθούν στους ακρίτες για την τόνωση του Θρησκευτικού, αλλά και του Εθνικού τους Φρονήματος.
Ο Επιτάφιος ήταν όμορφα στολισμένος και φωταγωγημένος, η Ιερά Ακολουθία τελέστηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ενώ όλο το εκκλησίασμα έψαλλε με κατάνυξη τα εγκώμια. Στη συνέχεια, επακολούθησε η Περιφορά του Επιταφίου  ακολουθώντας πορεία: Αστυνομικό Τμήμα -ΤΕ Εχίνου, Κέντρο Υγείας Εχίνου και επιστροφή στον Ιερό Ναό, ενώ η καμπάνα του Αγίου Γεωργίου χτυπούσε πένθιμα.
Χαρακτηριστικό δείγμα της αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή είναι το γεγονός ότι κατά την άφιξή μας με το λεωφορείο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, διήλθε από εμπρός μας θρησκευτική πομπή μουσουλμανικής κηδείας, για ενταφιασμό του νεκρού στο παρακείμενο νεκροταφείο. Σταθήκαμε με τον προσήκοντα σεβασμό προς τον νεκρό, ευχόμενοι ανάπαυση της ψυχής του και οι διερχόμενοι μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας ,μας ευχήθηκαν Καλή Ανάσταση.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, ιδιαίτερα σε όσους/ες προσήλθαν, στο Δ’ Σ. Στρατού για την προετοιμασία του Ιερού Ναού και τη διάθεση προσωπικού, στην ΑΔ Ξάνθης, που επιμελήθηκε για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, καθώς και την ΕΑΑΣ για την οικονομική κάλυψη των εξόδων στολισμού του Επιταφίου.

Εορτασμός Μάχης των Οχυρών στον Εχίνο

αναρτήθηκε στις 9 Απρ 2019, 8:39 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 9 Απρ 2019, 8:39 π.μ. ]

Εορτάσαμε και φέτος απ΄ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, την 78η επέτειο της έναρξης της μάχης των οχυρών (6 Απριλίου 1941). Απεδόθησαν οι οφειλόμενες τιμές στους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940, που έδωσαν τη ζωή τους, αρνούμενοι να παραδοθούν στον κατακτητή, μαχόμενοι μέχρι θανάτου για την τιμή των όπλων και την ελευθερία της Πατρίδας μας.
Έχουμε την τιμή, στην περιοχή μας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, να ευρίσκεται ένα τμήμα των οχυρών, αντίκρυ στο Πομακοχώρι Εχίνος, στο οποίο έπεσαν μαχόμενοι (8 απ’ αυτούς κάηκαν ζωντανοί) 34 ήρωες (30 χριστιανοί και 4 μουσουλμάνοι). Τιμή που μας υποχρεώνει σαν απογόνους αυτών των ηρώων, που ζούμε ελεύθεροι χάρις στη δική τους θυσία, να μην τους ξεχνάμε ποτέ μα ποτέ και να τους αποδίδουμε, σαν ελάχιστο φόρο στη μνήμη τους, τις οφειλόμενες τιμές.
Κυριακή Δ’ Νηστειών, 7/4/2019. Ο Άγιος Γεώργιος φόρεσε τα καλά του. Η εκκλησία στολισμένη και με νωπές ακόμα τις μνήμες από την Ιερά Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών που ψάλαμε πριν 2 ημέρες, της καμπάνας της όσους ήρθαν να εκκλησιαστούν και στη συνέχεια να εορτάσουν την ηρωική αντίσταση που προέβαλαν οι Ήρωες πρόγονοι μας απέναντι στον κατακτητή, υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας μας.
Στην θεία λειτουργία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από το διάκονο του, Νεκτάριο, τον αιδεσιμολογιότατο πρωτοπρεσβύτερο Σπάρταλη Γεώργιο και τον Στρατιωτικό ιερέα πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Κατσαρέλη. Ο Χορός των ιεροψαλτών ήταν από το Δ’ Σ. Στρατού.
Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας επακολούθησε λαμπρή τελετή, που διοργανώθηκε υποδειγματικά από το Δ’ Σώμα Στρατού, στο νέο υπερυψωμένο Μνημείο Πεσόντων υπέρ Πατρίδος, που σχεδόν ολοκληρώθηκε, έργο που εκτελείται από την ΠΕ Ξάνθης.
Στην τελετή συμμετείχαν, πολυμελής αντιπροσωπεία του Δ΄ Σώματος Στρατού με επικεφαλής Υποδιοικητή του Σώματος, Υποστράτηγο Τσιρίδη Αλέξανδρο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Στογιαννίδης Γρηγόριος, ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Σγουρίδης Παναγιώτης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νικόλαος Ευφραιμίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης εκπρόσωπος του Δημάρχου Μύκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, ο Λιμενάρχης Πόρτο Λάγους, το σύνολο των προέδρων από τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους Ξάνθης με μέλη τους και πλήθος πιστών που προσήλθαν με ΙΧΕ οχήματα, όπως και με λεωφορείο που εξασφάλισε το Παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ξάνθης, για τη μεταφορά των μελών του 
Τμήμα πολιτών Εθνοφυλάκων, ντυμένοι κανονικά με τη στολή του Έλληνα στρατιώτη, θεώρησαν χρέος τους να παραστούν και να τιμήσουν τους Ήρωες μας.
Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί, η συμμετοχή και φέτος των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, κατοίκων της περιοχής, μερικοί απ’ αυτούς ντυμένοι με τις τοπικές ενδυμασίες που τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτασμό. Ευχάριστη διαπίστωση ήταν η παγιοποίηση της παρουσίας αντιπροσωπείας μαθητών του Γυμνασίου Εχίνου με επικεφαλής την Διευθύντρια τους κα. Βορίδου Αναστασία και του Δημοτικού σχολείου Εχίνου με επικεφαλής τον Διευθυντή τους κ. Καραχούς Αχμέτ. Και στις δύο αντιπροσωπείες επικεφαλής είχαν την Ελληνική Σημαία. Παρούσα και η Διευθύντρια της Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης Π.Ε. Ξάνθης κα. Ντομπρίκη Δήμητρα.
Ηχηρή, αδικαιολόγητη έως και «προκλητική» μπορεί να χαρακτηρισθεί η απουσία, για μια ακόμη χρονιά του βουλευτή Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και ιδιαίτερα του Δημάρχου Μύκης στη διοικητική περιφέρεια του οποίου ανήκει ο Εχίνος, (από όπου και κατάγεται), που για ανεξήγητους λόγους ο ίδιος δεν έχει παραστεί ποτέ από αναλήψεως των καθηκόντων του, σε μια προγραμματισμένη ετήσια εκδήλωση προκαλώντας ευλόγως τα δυσμενή σχόλια και εικασίες. .
Εκεί στο Ηρώον, τελέστηκε διαδοχικά, επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα για τους ηρωικώς πεσόντες Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, όπως και η ανάλογη προσευχή από τον Σοφολογιότατο Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης, κ.κ. Μπιλάλ  Καραχαλήλ και του Ιμάμη κ. Ζατζηκαρά Χασάν Αχμέτ, για τους ήρωες πεσόντες Έλληνες, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που πολέμησαν γενναία κάτω από την ίδια Σημαία, για την ίδια Πατρίδα, την Ελλάδα μας. Πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο πεσόντων, ενώ στρατιωτικό άγημα προέβαινε σε ρίψη τιμητικών βολών.
Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Υποδιοικητή της 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ Συνταγματάρχη κ. Παπαστάμο Κωνσταντίνο, ο οποίος με εξιστόρησε με πάθος στους παρευρισκόμενους το χρονικό της 3ήμερης άνισης μάχης και περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές της άνισης μάχης των ηρώων μας. Παράλληλα ακουγόταν και ηχητική αναπαράσταση της μάχης.
Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, από τις Αρχές του τόπου και από διάφορους συλλόγους και οργανώσεις. Ζωηρό χειροκρότημα δέχθηκε η κατάθεση στεφάνου και φέτος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πομάκων καθώς και από τους μαθητές του Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου Εχίνου.
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε, από τη μουσική του Δ’ Σώματος Στρατού, ο Εθνικός μας Ύμνος ψαλλόμενος συγχρόνως από όλους τους παρευρισκομένους.
Δυστυχώς, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στο χωματόδρομο που οδηγεί στα Οχυρά καθιστώντας τον αδιάβατο, ακόμα και για οχήματα 4Χ4 που παγίως προβλέπει το Δ΄Σ. Στρατού και έτσι η μετάβαση επισκεπτών στο Οχυρό φέτος ήταν αδύνατη, δεδομένο που δημιούργησε την αυτονόητη απογοήτευση σε όσους προσήλθαν για το σκοπό αυτό, καθότι το Οχυρό ΕΧΙΝΟΣ είναι επισκέψιμο μόνο 1 ημέρα το χρόνο.
Οι όλες εκδηλώσεις έκλεισαν με την παράθεση εκ μέρους του Δ’ Σώματος Στρατού, μιας λιτής δεξίωσης, σε όλους τους προσκεκλημένους, στην αίθουσα του Μαθητικού Κέντρου Εχίνου.
Στο περιθώριο της δεξίωσης και παρουσία όλων των αρχών  ενημερώθηκαν, από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Υπτγο ε.α Γεώργιο Γεωργιάδης, ο βουλευτής και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, για τις προτάσεις που έχουν γίνει προ 2-ετίας από το Δ΄’Σ. Στρατού προς την ΠΕ Ξάνθης ΔΤΥ, που τις υπέβαλε στην Περιφέρεια ΑΜΑΘ με πρόταση για να εντάξει στον Προγραμματισμό την κατασκευή ασφαλτόστρωτου δρόμου προς τα Οχυρά ώστε αυτά να είναι βατά σε τροχοφόρα και συνεχώς επισκέψιμα όλο το χρόνο ,όπως συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά. Υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν και από τη δική τους θέση την προώθηση της επίλυσης του θέματος και τους εξέφρασε τις ευχαριστίες του.
Ο εορτασμός, ήταν λαμπρός και άρτια οργανωμένος. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολυπληθής. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπατριώτες, ενωμένοι και χωρίς τίποτα να τους χωρίζει, κάτω από τη σκέπη του ίδιου ουρανού, προσευχήθηκαν ο καθένας στο Θεό που πιστεύει, για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων ηρώων και απότισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς αυτούς, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ειρηνική συνύπαρξη σε μια πολυπολιτισμική περιοχή.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όσους βοήθησαν και επιμελήθηκαν τον καλλωπισμό των χώρων και την φροντίδα του Ιερού Ναού, όπως και το Τουριστικό Γραφείο ΤΑΣΙΟΣ Ο.Ε, που μας διέθεσε δωρεάν το λεωφορείο για τη μεταφορά μας.
Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και σε όλους τους Φορείς, αλλά και τους απλούς κατοίκους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και προσήλθαν αυτοβούλως χάριν του Ηθικού Χρέους και της Πατριωτικής τους συνείδησης, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους, για να αποτίσουν εμπράκτως και χωρίς σκοπιμότητες, την οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες «Υπέρ Πατρίδος». Τέλος ευχαριστούμε την ΕΑΑΣ, για την εκ μέρους της υποστήριξη.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ήταν διάχυτη η συγκίνηση του κόσμου, διέκρινα πολλούς να δακρύζουν, ειδικά όταν ο ομιλητής περιέγραφε τις τελευταίες ώρες των Ηρώων μας στο Οχυρό. ΟΧΙ αγαπητοί μου συμπατριώτες. Το βροντοφωνάζω σε κάθε επέτειο. Στους Ήρωες δεν αξίζουν δάκρυα. Αξίζει να τους θυμόμαστε καθημερινά με υπερηφάνεια και να τους τιμούμε με την παρουσία μας τις ημέρες εορτασμού του ηρωισμού τους.

Αιωνία τους η μνήμη!! Αθάνατοι !!
Και του χρόνου.

Γ΄ Χαιρετισμοί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Γλαύκη

αναρτήθηκε στις 1 Απρ 2019, 10:33 μ.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 1 Απρ 2019, 10:38 μ.μ. ]

Έχει πλέον γίνει θεσμός οι Γ΄ Χαιρετισμοί να τελούνται κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου, μέσα στο Στρατόπεδο «Υπτγου Δημητρίου Παπαποστόλου» στο Πομακοχώρι Γλαύκη, με μέριμνα του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης που είχε την όλη φροντίδα, ως «ανάδοχος» σύλλογος.
Έτσι και φέτος, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια της Ξάνθης 2019», τελέστηκε η Ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών. Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από τον διάκονο του Νεκτάριο, τον Αρχιμανδρίτη Θεόφιλο και τον αιδεσιμολογιότατο πρωτοπρεσβύτερο Σπάρταλη Γεώργιο. Χορός ιεροψαλτών, βοήθησε στην τέλεση της ακολουθίας.
Με τις μυρωδιές της Άνοιξης να μας συντροφεύουν, άλλοι με δικά τους μέσα και άλλοι με 2 λεωφορεία, ένα από το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης και ένα από το Λύκειο Ελληνίδων Ν. Ξάνθης, φθάσαμε στην εκκλησία και παρακολουθήσαμε με κατάνυξη την Ιερή Ακολουθία.
Στο εκκλησίασμα συμμετείχαν, ο Διοικητής και το προσωπικό της Μονάδας του Στρατοπέδου, η πρόεδρος και μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, ως «ανάδοχος» σύλλογος, οι πρόεδροι και μέλη από τους αναδόχους συλλόγους Αποστράτων Αστυνομικών και Συνταξιούχων Δημοσίων της πόλεως μας, όπως και οι κτήτορες του Ιερού Ναού, που ήρθαν από τη γειτονική Δράμα .
Με το πέρας της Ακολουθίας, όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακάθισαν στις αίθουσες της Μονάδας, όπου τους προσφέρθηκαν καφές και αναψυκτικά, διάφορα κεράσματα, προσφορά του Λυκείου Ελληνίδων και της Μονάδας. Όλοι δοκίμασαν τις πατροπαράδοτες «Φανουρόπιτες» που με αγάπη και μεράκι είχαν φτιάξει διάφορες προσκυνήτριες και με Αγιότητα τις είχε ευλογήσει ο Σεβασμιώτατος.
Γεμάτοι αγαλλίαση και αφού η ανοιξιάτικη φύση άρχισε να προετοιμάζεται για να παραδοθεί στην αγκαλιά του μορφέα, πήραμε το δρόμο της επιστροφής, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στον Εχίνο, για να τελέσουμε, όπως κάθε χρόνο, τους Δ΄ Χαιρετισμούς.
Αξίζουν συγχαρητήρια στην πρόεδρο και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης για την όλη οργάνωση καθώς και στον Διοικητή και το προσωπικό της Μονάδας του Στρατοπέδου που με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη μας φιλοξένησαν. Τους ευχαριστούμε!! Ευχαριστούμε επίσης και το Γραφείο Τουρισμού του ΚΤΕΛ Ξάνθης για την δωρεάν διάθεση των λεωφορείων.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε από βάθη καρδίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. κ. Παντελεήμωνα, ο οποίος ακάματος, συμμετέχει στο σύνολο των εκκλησιασμών στα Πομακοχώρια. Με την παρουσία του, στηρίζει την προσπάθεια μας και μας δίνει κουράγιο για τη συνέχεια.

Ανταπόκριση στην Έκκληση για Βοήθεια σε Πυρόπληκτη Οικογένεια

αναρτήθηκε στις 22 Φεβ 2019, 12:20 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 22 Φεβ 2019, 12:21 π.μ. ]

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ευχαριστούν θερμά όσα από τα μέλη μας, αλλά και όσους ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή μας, της 11 Ιαν 2019, προσφέροντας οικονομική βοήθεια για την επισκευή της οικίας του Αρχιλοχία (ΤΧ) Γρηγορίου Παπαδόπουλου που καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά στις 27 Δεκ. 2019, στο χωριό Πετεινός Ξάνθης.

Δείτε την ανακοίνωση της ΕΑΑΣ Ξάνθης

Εθιμοτυπική Επίσκεψη του ΤΣ ΕΑΑΣ Ξάνθης στον Διοικητή Δ’ Σ.Στρατού

αναρτήθηκε στις 11 Φεβ 2019, 10:52 μ.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 11 Φεβ 2019, 10:52 μ.μ. ]

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, πραγματοποίησαν στις 11 Ιαν.2019, Εθιμοτυπική Επίσκεψη στο νέο Διοικητή του Δ’.Σ. Στρατού Αντγο κ. Χαράλαμπο Λαλούση, ο οποίος τους υποδέχθηκε εγκάρδια στο Γραφείο του.

Συνεχάρησαν τον Στρατηγό, τόσο για την προαγωγή του, όσο και για την ανάληψη της Διοικήσεως του Δ’ Σ. Στρατού, ενώ του ευχήθηκαν Χρόνια Πολλά για τη Ονομαστική του εορτή και Καλή Επιτυχία στο Υψηλό Εθνικό του έργο.
Αντηλλάγησαν απόψεις, ενώ παράλληλα τον διαβεβαίωσαν ότι, οι Απόστρατοι της Ξάνθης, αναπόσπαστο κομμάτι της Τοπικής κοινωνίας, είναι εθελοντές στο πλευρό του Δ’ Σ. Στρατού και στους εν ενεργεία συναδέλφους μας, όπως εξάλλου και όλη η Κοινωνία της Θράκης και της Πατρίδας γενικότερα.

Εκκλησιασμός στον Αγ. Γεώργιο Γλαύκης (9-2-2019)

αναρτήθηκε στις 11 Φεβ 2019, 10:46 μ.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 11 Φεβ 2019, 10:46 μ.μ. ]

Τελέστηκε στις 9 Φεβ.2019 η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, μέσα στο Στρατόπεδο «Δημ. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ», στο χ Γλαύκη, στο πλαίσιο του προγράμματος : «Εκκλησιασμοί σε Ι.Ν. που υπάρχουν στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης». Ιερούργησε ο Αρχιμανδρίτης Πατήρ Θεόφιλος, ενώ στο εκκλησίασμα παρόντες ήταν ο Υποδιοικητής καθώς και στελέχη και στρατιώτες της Στρ. Μονάδος, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γραμματέας του ΤΣ και αρκετά μέλη του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, όπως και άλλοι κάτοικοι από την Ξάνθη και τη γειτονική Δράμα.
Μετά τον εκκλησιασμό, προσφέρθηκε σε όλους, από το Προσωπικό της Μονάδας; καφές, αναψυκτικά και άλλα κεράσματα. Εκφράσθηκαν οι ευχαριστίες όλων μας στον Υποδιοικητή και σε όλο το προσωπικό της Μονάδος για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία.
Ευχαριστούμε όσους και όσες προσήλθαν, ιδιαίτερα δε την ομάδα κατοίκων από τη γειτονική Δράμα, οι οποίοι χρηματοδότησαν την ανέγερση του Ιερού Ναού το 2010 και έκτοτε εκκλησιάζονται ανελλιπώς στους τελούμενους εκκλησιασμούς (τουλάχιστον 12 φορές τον χρόνο). Ο εκκλησιασμός υποστηρίχθηκε από τους αναδόχους συλλόγους, οι οποίοι μίσθωσαν το λεωφορείο για τη δωρεά μεταφορά μας.

O επόμενος εκκλησιασμός σε Ι.Ν. στα Πομακοχώρια είναι στις 29 Μαρ.2019 (Γ’ Χαιρετισμοί) και θα τελεστεί με φροντίδα του ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ, ως αναδόχου Συλλόγου που θα εκδώσει προσεχώς επίκαιρη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

Κοπή Βασιλόπιτας Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης

αναρτήθηκε στις 29 Ιαν 2019, 9:31 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 29 Ιαν 2019, 9:32 π.μ. ]

Το Σάββατο, 26 Ιαν. 2019, τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο πραγματοποιήθηκε στη ΛΑΦΞ η κοπή της βασιλόπιτας του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης, με συμμετοχή 110 μελών μας και φίλων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρη, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και ο Ταξίαρχος Γεώργιος- Αλέξανδρος Γκούσιος, ως εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή του Δ’ Σ. Στρατού.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Συγκέντρωση Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης 2018

αναρτήθηκε στις 28 Νοε 2018, 11:36 μ.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 28 Νοε 2018, 11:37 μ.μ. ]

Πραγματοποιήθηκε, την 26η Νοε. 2018, στη ΛΑΦ Ξάνθης, η ετήσια συγκέντρωση του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, εκδήλωση την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων. Παραβρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ, Αντγος ε.α. Βασίλειος Ροζής, ο οποίος αφίχθηκε από την Αθήνα για το σκοπό αυτό. Από τις Αρχές, παρευρέθησαν ο Διοικητής του Δ΄ Σ. Στρατού, Αντγος Γεώργιος Καμπάς και κ. Μαρίνος Σδρέβανος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης.
Διαβάστε το άρθρο για την εκδήλωση
Φωτογραφίες από την συγκέντρωση

1-10 of 21