Ημερίδα "Εθνική Γλωσσική Κληρονομιά" (29 - 31 Αυγ 2015)

αναρτήθηκε στις 1 Σεπ 2015, 7:02 π.μ. από το χρήστη ΕΑΑΣ Ξάνθης   [ ενημερώθηκε 2 Σεπ 2015, 7:43 π.μ. ]
    Για την διοργάνωση της ημερίδας και του τριήμερου προγράμματος εκδηλώσεων… Πήρε… ΑΡΙΣΤΑ ο Σύλλογος Πολιτικών Συντ/χων Δημοσίου Ξάνθης
    Εκατοντάδες πολιτικοί συνταξιούχοι του δημοσίου απ’ όλη την Βόρεια Ελλάδα μετακινήθηκαν το περασμένο τριήμερο στην Ξάνθη με αφορμή την συνεδριακή ημερίδα που διοργάνωσε ο σύλλογος της Ξάνθης το περασμένο Σάββατο με θέμα «Εθνική γλωσσική κληρονομιά».
    Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε, εκτός της ημερίδας και επισκέψεις στα πομακοχώρια, στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης και σε άλλα αξιοθέατα της περιοχής μας, ενώ προσκλήθηκαν τιμητικά και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνόφωνων της Νότιας Ιταλίας, αλλά και Κύπριοι αδελφοί μας από την μαρτυρική μεγαλόνησο.

Η ΗΜΕΡΙΔΑ
    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις στην συγκεκριμένη ημερίδα, ενώ θα πρέπει να τονισθεί το γεγονός, ότι παρόλη την μεγάλη χρονική διάρκεια και την κούραση των συμμετεχόντων, κανείς δεν αποχώρησε, ενώ οι εργασίες παρατάθηκαν για μία περίπου ώρα με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν μετά τις 11 το βράδυ!
    Ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Δημήτρης Ζακοντίνος, η πρόεδρος του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και καθηγήτρια πανεπιστήμιου Αριστέα Τόλια, ο φιλόλογος καθηγητής της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία του Salento της Ιταλίας Giorgio Vincenzo Filieri, η γνωστή δασκάλα –υπεύθυνη του παιδαγωγικού προγράμματος «Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη» Χαρά Νικοπούλου, ο εκπαιδευτικός- ιστορικός Νίκος Κόκας, αλλά και ο «δικός» μας Σεμπαϊντήν Καραχότζα, έκλεψαν τις εντυπώσεις και διακόπηκαν πολλές φορές από το θερμό χειροκρότημα των θεατών για τις εύστοχες εισηγήσεις τους.
    Η φιλόξενη συνεδριακή αίθουσα του Elisso σχεδόν γέμισε, ενώ ήταν αρκετοί εκείνοι που επέλεξαν να παρακολουθήσουν το δεύτερο μέρος της ημερίδας λόγω άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεων κατά την έναρξη.
    Παρόντες ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ξάνθης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Πανοσ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, ο Δήμαρχος Ξάνθης (ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών της ημερίδας), ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Δημοσίου κος Βαβουγιός και πολλά μέλη συλλόγων απ’ όλη την Βόρεια Ελλάδα, αλλά και Ξανθιώτες, μέλη και φίλοι του συλλόγου Ξάνθης.
    Ψυχή της όλης διοργάνωσης η πρόεδρος του Ξανθιώτικου συλλόγου κα Άννα Μπαλτζοπούλου, η οποία διοργάνωσε άριστα και φιλοξένησε άψογα, με την βοήθεια και των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου, όλους τους καλεσμένους.
    Στο προεδρείο της ημερίδας ο εκδότης της «Θ» Δημοσθένης Καμαρίδης, συνεπικουρούμενος από την καθηγήτρια πανεπιστημίου κα Βελουδία Παπαδοπούλου, κατάφεραν να συντονίσουν άψογα την όλη διαδικασία, με τον εκδότη της «Θ» να ανακεφαλαιώνει σε κάθε εισήγηση προσθέτοντας και τα στοιχεία που ο ίδιος λόγω εμπειρίας διέθετε.

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ
    Στα πλαίσια της τριήμερης φιλοξενίας, περιλαμβάνονταν και ένα δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο κτήμα «Πολιτεία», όπου μετείχαν τα μέλη των Συλλόγων Πολιτικών Συνταξιούχων και φυσικά οι επίσημοι προσκεκλημένοι του συλλόγου Ξάνθης.
    Χορευτικά του Λυκείου Ελληνίδων, αλλά και μουσικές των ελληνόφωνων της Νότιας Ιταλίας (και χορευτικά), στόλισαν όμορφα τον χώρο, προκαλώντας την αυθόρμητη συμμετοχή των παρευρισκομένων, οι οποίοι απόλαυσαν ένα ξεχωριστό και διαφορετικό γεύμα.
    Οι προσκεκλημένοι αποχώρησαν χθες με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από την διοργάνωση του συνεδρίου και της φιλοξενίας, όσο και από την ζεστασιά των Ξανθιωτών διοργανωτών που δεν έλειψαν ούτε στιγμή από δίπλα τους όλες αυτές τις ημέρες.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
    Είναι γνωστό και αποδεικτέο το ενδιαφέρον που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων του Δημοσίου και προσωπικά ο πρόεδρος κος Βαβουγιός, ο οποίος παρά την προχωρημένη ηλικία του, παραμένει ακμαίος και διαυγής, ενώ ο ίδιος από βήματος δήλωσε για πάντα αρωγός και συμπαραστάτης της Ξάνθης και της Θράκης διοργανώνοντας και υποστηρίζοντας ανάλογες εκδηλώσεις στην περιοχή μας.
    Ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Ξάνθης θέλησε με την ευκαιρία αυτή να τιμήσει με αναμνηστική πλακέτα και τον επίτιμο αρχηγός Στρατεύματος ΓΕΣ Φράγκο Φραγκούλη, ο οποίος ήταν παρών σε κάθε πρόσκληση του συλλόγου και συμμετείχε σε ανάλογες εκδηλώσεις όποτε και όπου αυτές διοργανώθηκαν.
    Η «Θ» συγχαίρει τους διοργανωτές (Δ.Σ. του συλλόγου Ξάνθης των Πολιτικών Συνταξιούχων και προσωπικά την πρόεδρο κα Μπαλτζοπούλου), εκτιμώντας ότι τα πάντα ήταν άριστα διοργανωμένα και η Ξάνθη είχε μόνον να κερδίσει από αυτές τις εκδηλώσεις.

Πατήστε για να δείτε φωτογραφίες